Dok perete posuđe toplom vodom i tekućim deterdžentom, sigurno mislite kako sve ostavljate veoma čisto ali i dezinficirano. No, stručnjaci ističu da to često i nije tako!

Razlog je, kažu, što većina većina sredstava za pranje posuđa nema antibakterijska svojstva. To je istina, pa čak i ako ste namakali i ribali svom snagom. Vaše čisto suđe je ustvari možda leglo bakterija, virusa i nečistoća.

U većini slučajeva ovo nije razlog za brigu, ali ako je neko u vašem domaćinstvu nedavno bio bolestan ili ste na daskama i tanjirima pripremali svježe meso, morate se pobrinuti da sve bude uistinu dezinficirano.

Kako biti siguran da je posuđe potpuno čisto i sigurno za upotrebu? Evo nekoliko uputa:

Umjesto spužvice suđe perite u mašini

Iako debata oko toga šta bolje opere posuđe - mašina ili ruke, u bici - ko uništava više bakterija, siguran je pobjednik mašina.

Dok ona možda nije najbolji način za uklanjanje mrlja i čestica hrane, tokom pranja postiže puno višu temperaturu nego što bi to vaše ruke mogle podnijeti.

Kako ćete vidjeti u nastavku, voda je jedan od važnijih faktora uništavanja bakterija, a kako bi bakterije bile uništene, temperatura vode treba biti iznad 60 stepeni Celzijusa.

Koristite jako toplu vodu

Ako nemate mašinu i morate ga prati ručno, onda koristite jako toplu vodu.

Antibakterijsko sredstvo

Mnogi pretpostavljaju da je svaki proizvod za pranje ujedno i antibakterijski, ali oni to u većini slučajeva nisu. Pokušajte pronaći one koji to jesu jer prema studiji iz 2007. godine kombinacija proizvoda za pranje i mlake vode uništava veliki broj bakterija, u većini slučajeva, stoga je dobro samo dodati još faktor "antibakterijsko".

Bacite spužvicu

Ako i dalje perete posuđe spužvicom, vjerovatnije je da tanjirima i šoljicama dodajete bakterije, a ne da ih uništavate. Koristite silikonske četkice koje se lako peru i suše, a ako se nikako ne možete odvojiti od svoje spužvice, pobrinite se da je zamijenite barem jednom sedmično.

Dezinficirajte krpe

Ako brišete posuđe nakon pranja prljavom krpom, kao da ga niste ni prali. Zato ih perite svaki dan u mašini za veš na visokim temperaturama.

Izvor: Faktor