Istraživanje provedeno prošle godine na 2585 Hrvata pokazalo je da njih 54,6 posto mobitel ne ispušta iz ruke ni dok su u WC-u, dok njih 44,7 posto mobitel uvijek nose u kupatilo.

No navika nošenja mobitela u WC može biti jako štetna, ne samo po našu probavu i zdravlje već i po naš um.

Pogledajte razloge zbog kojih biste trebali dvaput razmisliti prije nego što sjednete na WC šolju s mobitelom u ruci.

1. Možete prenijeti štetne bakterije

Brojna su istraživanja pokazala da su mobiteli prljaviji od WC-a, što je samo po sebi odvratno. Osim toga, pokazalo se da su mobiteli školaraca prekriveni Escherichijom Coli, koja se povezuje s probavnim problemima, a to nije jedina štetna bakterija koju možete pokupiti u WC-u.

2. Povećavate vjerovatnost da će vas mučiti hemoroidi

Zbog dužeg sjedenja na WC šolji povećava se pritisak na organe koji nemaju nikakvu podršku dok ste na WC-u. Iako ne postoji dovoljno istraživanja da potvrde tu vezu, hemoroidi su češći otkako je pametnih telefona.

3. Smanjuje se vaša sposobnost da se skoncentrišete

Mobiteli prekidaju naš tok misli i koncentraciju i ometaju nas u radu na problemima, čak i kad ih ne koristimo. Vašem umu potrebno je vrijeme bez mobitela, a mogli biste ga pronaći dok ste na WC-u.

4. Mogli biste imati problema sa zdjelicom

Zbog poze u kojoj ste duže vrijeme dok surfate na WC-u mogli biste imati problema s crijevima, mjehurom i vaginom koji nemaju dovoljnu podršku u tim trenucima.

5. Povećava se vaša ovisnost o mobitelima

Poznato je da pametni telefoni izazivaju ovisnost. Kolika je ona najbolje svjedoči činjenica da je jedan od deset milenijalaca rekao da bi radije ostao bez prsta nego bez mobitela. To definitivno nije dobar znak.