Kako se mišići na bebinom vratu razvijaju, u drugom mjesecu biste trebali vidjeti svoju bebu kako nakratko podiže glavu

Mozak i tijelo bebe ubrzano rastu tokom prvih šest mjeseci života.

Iako se svaka beba razvija nekom svojom prirodnom brzinom, stručnjaci kažu da bi tokom svakog mjeseca trebale dostići određene stadije, piše Insider.

Evo kako to u većini slučajeva izgleda:

Prvi mjesec - reagiranje

Sve do rođenja, bebe provode život u tišini i tami majčinog trbuha. Zbog toga su u prvih mjesec dana života izuzetno osjetljive na svjetlo i zvuk. Najčešća reakcija na svjetlost i zvuk je pomicanje pogleda u pravcu ovih stimulansa.

- Zapravo, većina beba će samo gledati po sobi - kaže Atul Malhotra, neonatolog sa Univerziteta Monash u Australiji.

Drugi mjesec - osmijeh i jači vrat

Kako se mišići na bebinom vratu razvijaju, u drugom mjesecu biste trebali vidjeti svoju bebu kako nakratko podiže glavu.

Možda ćete i prije drugog mjeseca vidjeti dijete kako se smješka u snu, ali svoj prvi namjerni osmijeh poklonit će vam tokom drugog mjeseca života.

Beba će također, početi obraćati pažnju na lica, kao i gurati svoje šačice u usta, što ju smiruje.

Atul Malhotra navodi i da bi bebe pri kraju drugog mjeseca života trebale početi ispuštati i neke zvukove.

Treći mjesec - osnovne emocije

Tokom trećeg mjeseca bebina mišićna koordinacija, čulo okusa i društvenost rastu, što znači da se mogu okrenuti na drugu stranu, iskazati gađenje zbog neugodnih okusa ili glasnih zvukova. Počet će, također, i reagirati na obraćanje.

Bacanje i udaranje predmeta također, počinje otprilike tokom ove razvojne faze.

Četvrti mjesec - društvene vještine i jače tijelo

Do četvrtog mjeseca beba bi trebala voljeti igrati se s ljudima i imitirati njihove pokrete ili izraze lica. Podupiranje nogama ili laktovima počinje u ovom razdoblju, zahvaljujući rastućim motoričkim sposobnostima i mišićnoj snazi.

Peti mjesec - ime i boje

Percepcija dubine kod beba, kao i spektar boja, više se razvijaju u ovom razdoblju i tada počinju raspoznavati ljude oko sebe i vezati se za njih. Također, bebe će u ovom razdoblju početi reagirati na svoje ime.

Šesti mjesec - veća nezavisnost

Beba bi u ovom razdoblju trebala sjediti bez podrške i ispuštati i suglasnike i samoglasnike.

Također, počet će se plašiti stranaca, razumjet će riječ "ne" i znat će odgovoriti kada neko prestane govoriti. U ovom razdoblju bebe počinju jesti mekšu hranu.

Kada potražiti pomoć

- Po mom mišljenju, najvažniji pokazatelji napretka su osmijeh kao odgovor na obraćanje, kontrola glave u različitim položajima i okretanje u pravcu zvukova - kaže Atul Malhotra.

Vaša beba može biti jedna od mnogih koje se nešto kasnije počinju osmjehivati ili podizati glavu, ali stručnjaci preporučuju pravovremenu reakciju ako beba ne razvije određene sklonosti u predviđenom vremenu.

U tom slučaju, potrebno je posavjetovati se sa pedijatrom ili porodičnim ljekarom. Ako i dalje ne bude napretka, najbolje je potražiti pomoć stručnjaka.

Izvor: insider.com