Biftek ili govedina Wellington tradicionalno je britansko jelo koje se sastoji od ovog dijela junetine pečene u lisnatom tijestu.

Tražite li ideju za novogodišnju trpezu evo odličnog prijeloga koji će oduševiti i najveće gurmane.

Potrebni sastojci: 1 kg očišćenog goveđeg filea, 3 tortilje, 200 ml vrhnja, 30 gljiva usitnjenih na mrvice, 100 g kupovnog lisnatog tijesta.

Postupak pripreme:

Na ringlu stavite tavu i čekajte dok se ne počne dimiti. Dodajte malo ulja, začinite meso, zatim ga zapecite sa svih strana dok ne poprimi smeđu boju, što je brže moguće. Ohladite u frižideru.

U drugoj tavi, stavite smjesu gljiva i pojačajte vatru. Pecite dok sva tekućina ne ispari, miješajte bez prestanka.

Kada smjesa postane tamno smeđa, dodajte vrhnje i ostavite da dinsta. Dovršite s malo soli, mljevenog bibera i malo soka limuna. Ohladite u frižideru.

Prvi dio slaganja:

Na radnoj površini stavite komad plastične folije.

Na foliju stavite tortilje, tako da se preklapaju.

Dodajte gljive i ravnomjerno ih razmažite u sloju debljine jedan centimetar, rubove tortilja ostavite bez premaza, otprilike dva i po centimetra.

U sredinu stavite preprženi goveđi file.

Preko govedine zarolajte tortilju u oblik cilindra, koristite plastičnu foliju kako biste učvrstili roladu.

Nastavite zamotavati plastičnu foliju oko rolade u oblik kobasice, oba kraja zavrnite i učvrstite. Stavite u frižider na sat kako bi ste rolada stisnula.

Drugi dio slaganja:

Na radnoj površini stavite komad plastične folije. Na plastičnu foliju stavite kupovno lisnato tijesto.

Izvadite zarolanu govedinu iz plastične folije, ona će ostati u obliku kobasice, zatim je stavite na lisnato tijesto.

Premažite lisnato tijesto žumancem.

Zarolajte govedinu u lisnato tijesto na isti način kao što ste je umotali u tortilje, napravite to čvrsto i dobro stegnite krajeve, ne ostavljajte rupe. Preko svega zarolajte plastičnu foliju i vratite u frižider na sat.

Treći dio slaganja:

Izvadite govedinu u lisnatom tijestu iz plastične folije.

Sve premažite žumancem i osušite.

Ponovo premažite žumancem i osušite.

Govedinu Wellington ukrasite koristeći rezač ili nož, laganim potezima napravite udubljenja. Sada je jelo spremno za rernu.

Pečenje:

Prva opcija: Pecite na 200 stepeni Celzijusa 40 minuta i ostavite da miruje 10 minuta prije rezanja.

Druga opcija: U sredinu govedine zabodite termostat za kuhanje, pecite dok sredina ne dosegne 50 stepeni Celzijusa, zatim izvadite iz rerne i ostavite da miruje dok temperatura ne dosegne 60 stepeni Celzijusa. Narežite i poslužite.