Rođen u imamskoj porodici i odrastajući u takvom ambijentu zajedno sa braćom i sestrom, dvadesetogodišnji Bilal Zukan rano je spoznao ljepotu duhovne muzike. Dosad je snimio nekoliko albuma, učestvovao na stotine programa i više takmičenja u učenju ilahija i kasida.

Njegovi roditelji rano su kod njega primijetili sluh i talent za učenje. I što je najvažnije, nije imao stida učiti pred drugim ljudima. 

- Imao sam nepunih šest godina kad sam proučio prvi ezan u džamiji, u kojoj je moj babo Abdurrahman bio imam. Mogu reći da je od tad sve i krenulo – kazao je Zukan, koji je porijeklom iz BiH, a živi u SAD. 

Dosad je snimio nekoliko albuma (2013., 2016., 2020.), a jedan album je trenutno u fazi objavljivanja.

- Moj stil ilahija i kasida je pretežno stil turskih mekama (način harmoničnog učenja Kur̕ana ili ezana). U mojim ilahijama može se čuti i mnogo orijentalnih instrumenata poput naja, violina, uda, kanuna. 

U suradnji sam sa turskim producentima, sa kojima i radim aranžmane. Tekstove za većinu mojih ilahija i kasida pisali su Dževad Ibrahimović, Asim Delić kao i mnogi drugi, a muziku i ideje za većinu mojih kasida radio sam lično – priča.

Njemu najuspješnija kasida dosad je "Ptica Džennetska", za koju kaže da je osvojila mnoga srca, a na youtube kanalu broji više od četiri miliona pregleda. 

Bilal Zukan dosad je učestvovao u stotine programa i više takmičenja, a kao najzapaženije ističe svjetsko takmičenje u učenju ilahija i kasida 2021. godine u Istanbulu. 

- Tako sam, predstavljajući Bosnu i Hercegovinu, osvojio treće mjesto. To je za mene doista prelijepo iskustvo, prilika za veće mogućnosti - naglasio je. 

Drugu polovinu ramazana Zukan provodi u domovini, gdje ima zakazanih nekoliko programa i snimanje dokumentarnog filma. 

- Ramazan u Bosni je definitivno nešto posebno, ima svoj duh koji je zaista nezamjenjiv. Ali kako kažu - sami sebi stvaramo ambijent, ma gdje bili i gdje se nalazili. Mi nastojimo da i ovdje održimo našu bosansku tradiciju, koliko je to moguće. Bosanski džemat nemamo, u gradu u kojem živimo, ali imamo dosta drugih džamija - naglasio je.

Ističući snagu ljubavi prema domovini i čežnju koja će uvijek rasti, Zukan je zahvalan za priliku da svoju BiH posjeti više puta godišnje. 

Mladim ljudima savjetuje ono što, kako je kazao, i sebi stalno ponavlja. 

- Poštujmo roditelje, budimo im poslušni. Nemojmo očekivati uspjeh niti dobro, ni na ovom ni na budućem svijetu, ako roditelje ne slušamo. Dobročinstvo prema njima je nama obaveza i farz, zato pazimo kako se ophodimo prema njima - naglasio je. 
 
Bilal Zukan rođen je u Zenici. Osnovnu školu završio je u Tršću (mjesto pored Kaknja), a srednju školu započeo u Medresi "Osman ef Redžović" u Visokom. Sticajem okolnosti, zajedno sa porodicom, 2019. godine preselio se u SAD, u saveznu državu Kentucky, gdje je završio High School, medicinski smjer. Studira Business Management u Lexingtonu, gradu u kojem živi i druga je godina studija. 

Izvor: Fena