Kako pravilno očistiti rešetke u rerni? Neizbježno je da će tokom pečenja prskati, ali rešetke obložene ostacima hrane i masnoćom izgledaju loše.

Kako bi vaša rerna bila čista, evo nekoliko savjeta koji će pomoći da rešetke ponovo zablistaju.

Čišćenje tečnošću za pranje posuđa

Prije početka provjerite jesu li rešetke hladne, a zatim ih namočite u mlaku otopinu vode i tečnosti za posuđe. Spužvom, odnosno dijelom za ribanje skinite masnoću i ostatke, ali pripazite da spužva nije previše gruba. Isperite, a zatim ih osušite krpom.

Nakon što se osuše, rešetke vratite. Ako rešetke ne klize kao inače, samo stavite malo ulja za kuhanje na voštani papir i protrljajte bočne tračnice kako bi se opet glatko pomicale.

Kako ih prirodno očistiti

Ljubitelji prirodnih metoda čišćenja, prvo položite stari ručnik na dno kade kako biste zaštitili površinu. Na to stavite rešetke, a zatim ih pospite sodom bikarbonom. Sipajte bezbojno sirće.

Kad se pjenjenje zaustavi, dodajte vruću vodu u kadu dok se rešetke potpuno ne pokriju i ostavite da se namaču preko noći.

Ujutro možete mehkom krpom ili spužvom obrisati masnoću i otopinu. Masnoću možete ukloniti i četkicom za zube.

Kako ih očistiti uz pomoć maramica za sušilicu

Površinu kade obložite maramicama, a zatim na njih stavite rešetke. Napunite kadu vrućom vodom dok ne pokrije rešetke, dodajući pola šoljice tečnosti za posuđe.

Ostavite rešetke da se namaču preko noći, a zatim ispraznite kadu i obrišite rešetke maramicom za sušilicu. Rešetke osušite mehkom krpom prije nego što ih vratite u rernu.

Čišćenje folijom

Da, ovo zvuči čudno, ali korisnici ove metode zakleli su se da je ova metoda odlična. Najprije umotajte rešetke u aluminijsku foliju. Stavite stari ručnik na dno kade, a zatim stavite zamotane rešetke na vrh. Dodajte nekoliko tableta za mašinu za pranje posuđa i prekrijte rešetke vrućom vodom. Ostavite da se namače preko noći. Ujutro odmotajte rešetke i obrišite ih mehkom krpom. Isperite i opet osušite krpom.

Savjet više: Treba li čistiti rernu koristeći amonijak

Iako je amonijak sastojak mnogih proizvoda za čišćenje u domaćinstvu, imajte na umu da se mora koristiti u dobro prozračenim prostorima, a budući da je nadražujuće sredstvo, trebali biste nositi zaštitne rukavice i izbjegavati nanošenje na kožu i odjeću. Opasno je i ako imate malu djecu i ljubimce. Drugim riječima, upotrijebite jednu od ovih lakših metoda, piše Real Homes.