Kalij je jako važan element za pravilno funkcioniranje našeg organizma. Odgovoran je za reguliranje krvnog pritiska, prijenos živčanih signala, pravilan rad srčanog mišića, reguliranje ravnoteže tjelesnih tekućina.

Nedostatak ovog minerala u organizmu, prema riječima ljekara, uzrokovat će: nemogućnost pokretanja mišića, grčevi u trbuhu, nadutost, nepravilan rad srca, učestalo mokrenje, nizak krvni pritisak, depresija, anksioznost ili zbunjenost.

Namirnica s puno kalija ima na svakom koraku te ga nije teško dovoljno unositi samo putem prehrane.

Kako biste spriječili gubitak ovog minerala, preporučuje se jesti sljedeće namirnice:

- Banane - jedna banana srednje veličine ima oko 400 miligrama kalija.

- Krompiri - jedan krompir srednje veličine s korom ima oko 600 miligrama kalija.

- Nemasni jogurt - jedna čaša jogurta ima oko 580 miligrama kalija.

- Mlijeko - čaša nemasnog mlijeka ima oko 350 miligrama kalija.

- Bijeli grah - šoljica graha ima oko 580 miligrama kalija.

- Špinat - šoljica kuhanog špinata sadrži 839 miligrama kalija.

- Leća - pola šoljice kuhane leće ima oko 370 miligrama kalija.

- Grožđice - četvrtina šoljice grožđica ima 250 miligrama kalija.

- Dinja - šoljica dinje ima oko 430 miligrama kalija.

- Brokula - šoljica kuhane brokule ima oko 460 miligrama kalija.

Kalij u mesu i ribi:

- Piletina - 85 grama pilećih prsa ima oko 218 miligrama kalija.

- Tuna - 85 grama konzervirane tune ima oko 200 miligrama kalija.

- Losos - 85 grama lososa ima oko 326 miligrama kalija.

Hrana s najmanje kalija je:

- Voće - jabuke, grožđe, mandarine, breskve, ananas, šljive, kruške, borovnice, lubenica, jagode i maline.

- Povrće - brokula, kupus, mrkve, kelj, celer, patlidžan, salata, luk, grašak, paprike, tikvice, šparoge, krastavac i kukuruz.

- Hljeb - koji nije od punog zrna.

- Riža, tjestenina, kafa i čaj.

Izvor: Faktor