Glavni razlog zašto kosa gubi boju je šampon, koji također uklanja prirodna ulja i teksturu. 

- Hemikalije koje se koriste u šamponu kombiniraju se s uljem na vlasištu i u kosi, koje se uklanja kad isperete šampon - rekao je frizer Rob Czlapka.

Ovim postupkom uklanjaju se i zdrava ulja koja proizvodi vlasište, zbog čega će kosa biti suha ako ne koristite regenerator.

Kad kosi oduzmete prirodna ulja potičete lojne žlijezde da pretjerano reagiraju i proizvedu još više ulja, što rezultira masnom kosom - dodao je Czlapke i savjetovao da izbjegavate šampone koji sadrži mnogo jakih konzervansa, sulfata i sintetičkih mirisa.

Umjesto toga, predlaže one s esencijalnim uljima i organskim sastojcima, koji će očistiti vlasište, a boju kose ostaviti netaknutom.

Zašto se boja za kosu brzo ispire?

1. Peremo je 72 sata nakon farbanja

Svaki pramen kose sadrži sitne pore koje se otvaraju i zatvaraju. Tokom bojenja pore se otvaraju kako bi upile boju i treba im malo vremena da se opet zatvore. Ako kosu operete u roku od 72 sata boja se može isprati.

2. Peremo kosu vrućom vodom

Pore se otvaraju i oštećuju od velike vrućine. Kosu je najbolje prati mlakom vodom.

3. Sušimo je vrućim fenom

Velika vrućina može oštetiti boju. Ako možete, nakon bojanja se preporučuje sušiti kosu prirodnim putem ili na nižoj temperaturi fenom.

4. Tretiramo je peglama i figarima

Lojne žlijezde proizvode prirodna ulja koja štite kosu od topline i drugih štetnih elemenata. Peglanje ili kovrdžanje kose odmah nakon pranja onemogućava stvaranje ovih zaštitnih ulja. Ako planirate izlazak, ostavite nekoliko sati između pranja i peglanja, piše Mirror.