Iako su odrasli ljudi, Nežla i Alid Adilagić, uspjeli su sačuvati "dijete u sebi".

Bračni par iz Sarajeva svojim snježnim skulpturama ovih dana oduševljava i mami osmijehe na lica i djece i odraslih.

Krenete li vikendom put jedne od okolnih sarajevskih planina, sasvim sigurno naići ćete na ove "umjetnike" koji od snijega stvaraju čuda.

Nežla kaže kako je sve počelo prije nekoliko godina, a želja im je bila time zabaviti svog sina.

- Suprug je taj koji sve radi, a ja mu asisitiram. Često privučemo pažnju prolaznika, kako starijih, tako i djece, koji nam se pridruže u pravljenju skulptura. Na kraju se svi obavezno žele slikati – priča Nežla.

Za izradu jedne skupture od snijega minimalno je potrebno dva sata, a za veće i komplikovanije i po četiri sata.

- Uglavnom pravimo životinje, likove iz crtića, Miki Mausa, medu, slona, žabu, dinosauruse..., jer to djeca nekako najviše vole vidjeti, ali i automobile, pa onda svi žele sjesti u njega i slikati se.

Skulpture od snijega mogu potrajati dugo ako je vrijeme hladno, ali često se desi i da ih neko uništi.

- Uživamo u pravljenju snježnih skulptura iako često, moram priznati, ne osjećamo ruke od hladnoće, ali kada vidite kakvo ste djelo napravili brzo sve zaboravite.

A kad se snijeg otopi, Adilagići i tada ne miruju. Otkrivaju nam kako samo promijene materijal, pa umjesto snijega skulpture prave od pijeska.

- Odrasli jesmo, ali sačuvali smo dijete u sebi, i mi se trebamo igrati, zašto ne. U vremenu u kojem živimo, kada je oko nas puno ružnih i tužnih stvari, dobro je pobjeći na trenutak od problema, zabaviti se, izmamiti osmijeh i sebi i drugima – kazala je Nežla Adilagić.

Izvor: Faktor