Prema tvrdnjama naučnika, pet sati sna dovoljno je da se tijelo čovjeka okrijepi, ojača i dobije novu snagu.

Ali, kako biste se naspavali za četiri, pet sati, morate slijediti niz principa i pravila spavanja.

Evo kako funkcionira tehnika REM spavanja:

- Opustite se prije nego što zaspite (ne možete zaspati sa svim brigama i problemima - za to odvojite 10-15 minuta, a zatim razmišljajte o nečemu lijepom ili slušajte umirujuću muziku).

- Ne opterećujte stomak prije odlaska u krevet i ne prejedajte se noću, U suprotnom će tijelo svu energiju potrošiti na varenje hrane.

- Za spavanje koristite poseban pribor - opuštajući jastuk sa aromatičnim biljem (za to je posebno pogodan hmelj), povezi preko očiju i čepići za uši, ako je potrebno.

- Istuširajte se toplom vodom prije spavanja (ovo nije samo sredstvo higijene, već i odlično "ispiranje" informacija, utisaka i emocija nakupljenih tokom dana - voda ih najbolje "odstranjuje", opuštajući tijelo).

- Spavajte pod toplim pokrivačem (čovjek puno gore spava na hladnom nego na toplom).

- Razvijte navikavanje tijela na petosatni san (obično se prilagođavanje takvom ritmu dešava u prosjeku za mjesec).

- Odredite sebi jedan dan u sedmici (po mogućnosti ne radni dan), kada možete mirno spavati "za naredne dane", odnosno, nešto duže nego obično (osam sati).

- Odlazak na spavanje prije 24 sata - u ovom periodu ljudsko tijelo brže i najbolje zaspi (dva sata sna poslije ponoći jednako je jednom prije ponoći - naglasio je Paul Brag).

Sva gore navedena pravila REM spavanja uzimaju u obzir, prije svega, tri osnovne komponente kvalitetnog i zdravog sna: organizaciju mjesta za spavanje, uvjete spavanja i odnos prema njemu.