Na platformi ondemand.sff.ba, u sekciji "Sarajevo Film Festival Talks With Filmmakers" svakodnevno se, uz filmove, postavljaju i prateće emisije posvećene predstavljanju reditelja čiji su filmovi u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva, kao i brojnih drugih eminentnih filmskih radnika.

Ovogodišnji 26. Sarajevo Film Festival se zbog pandemije COVID-19 održava online, a filmove iz Takmičarskog igranog i dokumentarnog programa, kao i Open Air selekcije prati Festivalska televizija.

Moderatorica razgovara i urednica emisija, Ines Mrenica, navela je da je televizija kreativan odgovor na nemogućnost filmskih autora da budu u Sarajevu i prilika da se dopre do još većeg broja publike koja uz pomoć modernih tehnologija ne mora biti ograničena brojem sjedećih mjesta u kinima.

- Sarajevo Film Festival nakon 25 godina vjernosti, koju su mu poklanjali ljubitelji filma, uzvraća na način da sada filmovi i filmske emisije dolaze u domove publike, koja je zbog epidemiološke situacije spriječena da boravi na dugogodišnjim festivalskim lokacijama, poput Ljetnog kina Raiffeisen i Festivalskog trga - pojasnila je Mrenica.

Emisije se svakodnevno produciraju u Studiju 1, koji je smješten na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nakon premijere svakog filma iz Takmičarskog programa - igrani film i Takmičarskog programa - dokumentarni film, na platformi odnemand.sff.ba su dostupni razgovori sa autorima tih filmova.

Na platformu su, među ostalim, već postavljene emisije posvećene filmu "Koncentriši se, baba" Pjera Žalice, razgovori s ekipama filmova "Mare" Andree Štake i "Andromeda Galaxy" rediteljice More Raçae, te Q&A sa Michelom Francom, ovogodišnjim dobitnikom Počasnog Srca Sarajeva i gosta „Tribute to“ programa, kao i ceremonija otvaranja koja je ove godine također održana na online platformi.

- Osim zabave i celebrity kulture, koja je zanimljiva širokoj publici, primat se daje filmskoj umjetnosti, a najglasnija razmišljanja su ona koja dolaze od ljudi iz struke - naglasila je Mrenica.

Dodala je da filmski razgovori ne podrazumijevaju televiziju u klasičnom smislu i novinarski pristup dešavanjima na Festivalu.

- Festivalsku televiziju realiziraju osobe iz filmskog posla i sve je prilagođeno autorima iz oficijelnih selekcija kako bi svoje filmove predstavili na najbolji mogući način iz sigurnosti svojih domova - zaključila je Mrenica, saopćeno je iz SFF-a.

Izvor: Fena