Kada bismo s popisa domaćih jela izdvojili ono jedno posebno drago srcu, ono zbog kojeg jedva čekamo zimu i oko kojeg se uvijek vode rasprave, vjerovatno bismo izabrali – sarmu.

Iako se vode polemike – je li sarma tradicionalno bosansko jelo, Bosanci i Hercegovci su je u tolikoj mjeri prisvojili, dodali joj i oduzeli sastojke i time je pretvorili u dio nepisane tradicije preuzete iz Turske. I napravili su sjajnu stvar.

Danas se u sarmi, smotuljcima od kiselog kupusa, punjenog mješavinom mljevenog mesa i riže, uživa već od početka novembra, pa sve do prvih toplijih zraka sunca.

Uživa se i po nekoliko dana, a kada se lonac isprazni, jedva se čeka nova prilika za kuhanje ovog mnogima omiljenog zimskog jela.

Zovu je još i kraljicom zime, nazivom koji joj odlično pristaje upravo zbog spoja kiselog kupusa i finog punjenja koji će nahraniti i ugrijati tijelo.

Sarma je u naše krajeve stigla iz Turske, a onda smo je s velikom ljubavlju prigrlili. Obično se priprema u velikim količinama, da čeljad imaju jesti i sutra, prekosutra. Najbolja je, kažu oni iskusniji, tek narednog dana, kad prenoći i malo odstoji, a okusi se sjedine.

Osim osnovnih sastojaka, kao što su kiseli kupus u listovima i onaj sjeckani, mljeveno meso, te riža, jedan od najvažnijih sastojaka je i suho meso. Supi u kojoj se kuhaju smotuljci iskusne domaćice dodat će i suhih kostiju.

Jelo se u BiH najčešće poslužuje samo, a često i uz pire-krompir. Kiselkasti umak uz krompir dobija na gustoći i postaje idealan za "umočiti", dok ostatak već poznatih sastojaka nadopunjuju okuse na svoj osebujan način.

Poslužiti je možete i uz tek lagano začinjen kuhani krompir, palentu ili krišku domaćeg, još vrućeg hljeba.

Kako pripremiti sarmu: 

Potrebni sastojci: 1 glavica kiselog kupusa (oko 2 kg), 60 dkg mljevenog mesa (pola junetine, pola teletine), 1 kašičica crvene paprike, 10 dkg riže, 3 česna bijelog luka, 2 glavice luka, 10 dkg suhog mesa, 30 dkg suhih kostiju, 50 ml ulja, so i biber.

Postupak pripreme:

Luk očistite i narežite na kockice, kao i suho meso. Sve popržite, pred kraj dodajte nasjeckani bijeli luk, pa prelijte preko mljevenog mesa.

U posudu za miješanje dodajte malo crvene paprike, soli, bibera, riže, nasjeckanog peršuna, pa sve skupa umiješajte u jednoličnu smjesu.

Listove kupusa odvojite od glavice, pa zadebljanja pri kraju listova obrežite tako da budu posvuda iste debljine.

U svaki list stavljajte malo smjese i uvijte male valjke.

U posudu na dno poslažite malo rezanog kiselog kupusa, po njemu suhe kosti, a onda slažite sarme.

Podlijte vodom, ali nemojte pretjerivati i kuhajte na tihoj vatri oko dva sata u polupokrivenoj posudi povremeno je protresajući i dolijevajući tople vode.