Još tri dana ostala su do Ramazanskog bajrama, pa je pravo vrijeme da razmislite od sofri.

Kako se na našim prostorima Bajram ne može zamisliti bez baklave, ako do sada niste, trebate pripremiti sve za ovaj kolač.

Naše nane i majke kažu da nema dobre baklave bez tirita.

No, mnoge, pogotovo mlađe žene, ne znaju ni šta je tirit niti kako se priprema.

Tirit je smjesa brašna, maslaca i žumanaca koji se koristi kao fil u mnogim tradicionalnim kolačima, kao što su baklava i ružice.

Puno je recapata za njegovu pripremu, a mi vam nudimo sljedeći:

Potrebni sastojci za tirit: 2,5 čaše brašna tip 400 (250 g), 100 grama maslaca i 2 žumanca. Čaša je od 150 ml.

 

Postupak pripreme:

Najčešće se tirit priprema tako što se na određenu količinu brašna dodaju žumanca i rastopljeni ili tvrdi maslac.

Ranije se smjesa miješala ručno. Brašno i ostali sastojci među trljali su se među dlanovima kako bi se dobile mrvice.

Sada se to u većini slučajeva radi mikserom sasvim polako.

Nakon toga tirit se ostavlja da se suši, najbolje 24 ili 48 sati.

Kako bi se ubrzao proces sušenja neke domaćice tirit stavljaju u rernu na 200 stepeni Celzijusa oko 10 do 15 minuta, odnosno dok smjesa ne dobije zlatno smeđu boju. Ako tirit sušite na ovaj način potrebno ju je povremeno promiješati kako ne bi zagorila.

U moru recepata za baklavu, izdvojili smo jedan za pripremu - sarajevske baklave. Recept je klasičan, sa tiritom i orasima.

Potrebni sastojci: 1 kg gotovih jufki za baklavu, 900 g mljevenih oraha, 100 g krupno sjeckanih oraha koje ćete pomiješati sa mljevenim, maslac za prelijevanje jufki i tirit.
Za agdu: 1 kg šećera, voda i nekoliko kolutova limuna.

Postupak pripreme:

Agda: sipajte šećer u lonac i prelijte vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuhajte oko 20 minuta na jačoj temperaturi (može i manje). Agda ne smije biti previše gusta. U skuhanu agdu stavite nekoliko kolutova limuna i ostavite je da odstoji, jer se šerbe mora dobro ohladiti pre nego što njim prelijete baklavu.

 

Priprema baklave: u pleh prvo staviti tri jufke, ali svaku prelijte istopljenim maslacem. Na treću jufku nanesite fil od oraha i tirita koje ste sastavili i dobro izmiješali. Preko stavite dvije jufke (svaku opet prelijte maslacem), pa opet pospite orasima. Postupak ponavljajte sve dok imate jufki i oraha.

Na kraju, baklavu pokrijte sa tri jufke (svaku preliti maslacem osim posljednje).

Prije siječenja, pritisnite baklavu dlanovima kako bi se izravnala u tepsiji. Potom je isijecite na omiljene oblike oštrim nožem.

Baklavu stavite u zagrijanu rernu. Prvo je deset minuta pecite na 190 stepeni, dok ne dobije svijetlo smeđu boju, a onda 45 minuta „sušite“ na 150 stepeni Celzijusa.

Ako vam se učini da će biti previše tamna, pokrite je aluminijskom folijom i nastavite peći.

Vruću baklavu zalijete hladnom agdom i pritisnite tepsijom ili plehom da se jufka ne bi dizala.

Baklava je najbolja kad, prije posluživanja, odstoji dan ili dva na hladnom mjestu.

Izvor: Faktor