Novogodišnja zabava je pred vratima, a kako ne može proći bez kvalitetne trpeze, Amela Ivković O'Reilly, nutricionistica, podijelila je sa čitaocima Faktora nekoliko recepata koji će, onim domaćicama koje se još nisu odlučile – šta pripremiti, vjerujemo dobrodoći. 

Nutricionistica ovog puta dala je prednost zdravoj hrani, pa dominiraju recepti za salate, no, većina njih može biti glavno jelo. 

Salata od tikvica i avokada

 

Potrebni sastojci: 1 avokado, 500 g tikvica, 500 g paradajiza, 100 g feta sira, 1 česno bjelog luka, 3 kašike soka od limuna, 100 ml supe od kocke, 2 kašike ulja, ruzmarin, so.

Postupak pripreme:

Ispasirati i začiniti meso avokada, bjeli luk, sok od limuna.

Na zagrijanom ulju pržiti oko pet minuta tikvice sječene na kolutove i ruzmarin.

Ohladiti tikvice, pa staviti na tanjir. Posuti kockicama feta sira, umakom od avokada i paradajzom sječenim na kolutove.

Humus

 

Potrebni sastojci: 300 g kuhanog slanutka, 3 kašike tahinija, 1 veći limun, 2 česna bijelog luka – proprženog, po ukusu so, 4 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica kumina, za dekoraciju crvena paprika.

Postupak pripreme:

Slanutak dobro ispasirati, dodati sok od jednog većeg limuna (ili dva manja), so, tahini, maslinovo ulje i malo kumina i staviti u blender. Ispasirati i poslužiti sa prepečenim hljebom.

Salata od ribe sa orašastim plodovima

 

Potrebni sastojci: 3 krastavca, 2 paprike, kopar, peršunov list, 1 dcl sok od limuna, 5 g limunove korice, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber, 2 komada filea bijele ribe, 1 ljubičasti luk, 100g badema isjekani na listiće.

Postupak pripreme:

Ribu narežite na komade, pa jE skuhajte na pari.

Krastavce i luk izrežite na tanje kolutiće, a papriku na trakice. Naribajte limunovu koricu i iscijedite sok. Kopar i peršUn nasjeckajte na sitno.

U posudi pomiješajte krastavce, papriku, luk, maslinovo ulje, sjeckani peršun i kopar, limunov sok i koricu. Posolite pobiberite, dodajte kuhane komade ribe i pažljivo promiješajte.

Salatu možete poslužiti i toplu i hladnu.

Poslužite sa sjeckanim bademima.

Salata sa rukolom, gljivama i pinjolima

 

Potrebni sastojci: 1 glavica zelene salate, 50 g rukole, 250 g bukovača ili drugih svježih gljiva, maslac, 1 vezica rotkvica, 6 zelenih ili crnih maslina, 50 ml maslinovog ulja.

Postupak pripreme:

Gljive isjeći na komade i propržiti na maslacu.

Zelenu salatu oprati i iscjepkati. Rotkvice očistiti, pa ih isjeći krupno.

Rukolu cijelu složiti preko rotkvica.

Pomješati sve sastojke.

Dekorisati maslinama.

Salata od tunjevine

 

Potrebni sastojci: 100-150 g tunjevine propržene na kokosovom maslacu, 50 g rukole, 50 g suhog paradajza, 5-6 narezanih rotkvica, 1 ribana mrkva srednje veličine, 1 kašika sjemenki tikve.

Postupak pripreme

Sve preliti sa dvije kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 kašičicom jabukovog sirćeta i pola kašičice senfa.

Salata sa teletinom, paradajizom, pinjolima

 

Potrebni sastojci: 500 g teletine, 300 g rukole, 300 g paradajza, 1 glavica luka, 1 dcl soka od narandže, 1 komad ljute papričice, 1 lovorov list, 2 kašike pinjola.

Postupak pripreme:

Teletinu isjeći na trake, a crni luk sitno isjeći. Staviti luk da se dinsta, dodati teletinu, biber i lovorov list. Nastavite dinstati dok meso ne porumeni, dodati so, pa dinstati dok meso ne bude gotovo.

Pomiješati sok od narandže, ulje, so i biber, pa dobro promiješati da se sastojci sjedine.

Ovim dresingom preliti rukolu.

Sve blago promiješati i poslužiti sa pinjolima.

Torta od badema i narandže

 

Potrebni sastojci: 3 srednje narandže, 250 g mljevenih badema, 6 jaja, 1 kašičica praška za pecivo, 100 g šećera (kao zdraviju varijantu možete koristiti kokos šećer).

Postupak pripreme:

Narandže staviti u šerpu prekriti vodom i kuhati na niskoj temperaturi dva sata.

Rernu zagrijati na 190 stepeni Celzijusa.

Ohlađene narandže prepoloviti, izvaditi košpice i dodati u bleneder zajedno sa jajima, bademima, šećerom i praškom za pecivo.

Smjesu miksati dok ne dobijete glatku formu koju ćete onda uliti u kalup/pleh koji ste prethodno pomastili maslacem i posuli brašnom.

Peći tortu 50 minuta.

Tortu ohladiti u kalupu, a nakon toga okrenuti u tanjir za posluživanje. Po želji možete je ukrasiti čokoladnim prelivom i kandiranom korom narandže.