navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zanimljivosti

Osam iznenađujućih činjenica o bebama koje niste znali

Svaka mala beba je jedinstvena, osobito svojim roditeljima, koji su je s nestrpljenjem iščekivali. Bilo da ste dobili prvo dijete ili već imate iskustva, osjećaj je uvijek poseban.

Objavljeno: 27.09.2021. u 08:43
get url
text

Vjerujete da znate sve, ali postoje neke stvari o kojima možda ni ne razmišljate. Navest ćemo nekoliko zanimljivosti kod malih beba koje možda niste znali.

Oči su im velike gotovo kao i oči odraslih

Zbog svojih velikih očiju djeca nam izgledaju preslatko, a veličina im je otprilike 70 posto od veličine očiju odrasle osobe. Oči malih beba najviše rastu u prvoj godini života, a kasnije opet u pubertetu.

Imaju škrge, rep i krzno

Ovo vas ne mora zabrinjavati, sve je u redu s vašom bebom. Međutim, u jednoj fazi razvoja u utrobi bebe su imale škrge, koje su se potom razvile u čeljust i ušnu školjku, koja čini ostatak otvora za škrge. U isto to vrijeme kod fetusa je prisutan rep, od kojeg se postepeno formira trtica. Krzno, poznato kao dlačice lanugo, dijete može imati kad se rodi, ali otpadne kroz nekoliko sedmica.

Rađaju se bez osjećaja za noć i dan

Svi roditelji mogu potvrditi da djeca u početku nemaju dojam noći ili dana i da se dogodi da se probude oko 3 sata ujutro i spremna su za akciju. Ovo je, naravno, normalno u prvim sedmicama. Djeca se rađaju bez dnevnog ritma, ali ga s vremenom stječu. Vaše tijelo već je naviknuto da noću spava, a danju biva budno, ali ova vještina je naučena kad ste bili vrlo mali.

Imaju više kostiju nego odrasli

Teško je povjerovati da mekane, nježne i krhke bebe imaju više kostiju, a pogotovo da ih je oko 300, prema 206 kod odraslih. Razlog je to što se neke kosti kod beba s vremenom spajaju, stoga im se ukupan broj smanjuje.

Sjećaju se zvukova koje su čule iz maternice

Provedena je studija na 100 trudnica u Nizozemskoj, a objavljena je u časopisu Child Development. Istraživači su došli do zaključka da fetus ima kratkotrajno pamćenje o zvukovima do 30. sedmice trudnoće. Novorođenčad prepoznaje glas majke i ostalih ukućana, a prepoznat će i lajanje porodičnog psa jer ga je slušalo dok je bilo u maternici.

Imaju trostruko više okusnih pupoljaka od odraslih

Sa zanimanjem promatrate kako vaše dijete s užitkom jede, a sad znate razlog tome. Imaju čak oko 30.000 okusnih pupoljaka na jeziku, dok odrasli imaju oko 10.000. Ovo objašnjava i odbijanje neke hrane jer djeca neke okuse koje ne preferiraju osjete intenzivnije od odraslih.

Plaču s naglaskom

Koliko ovo god ludo zvučalo, istraživači su otkrili da bebe plaču u skladu s govornim područjem kojem su izložene. Testiranje je provedeno na 60 beba francuskog i njemačkog govornog područja.

Ne proizvode suze

Bebe plaču puno u prvim sedmicama života, ali primijetit ćete da, iako se zajapure od plača, obrazi su im suhi. Iako su bebe rođene sa suznim žlijezdama, na vlaženje očne jabučice odlazi većina suza, pa ih nema dovoljno da bi se spuštale niz obraze. Ovo se počne mijenjati u periodu između 1. i 3. mjeseca starosti bebe.