navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vrijedi probati

Ovaj položaj za spavanje odobrila je NASA: Stručnjaci kažu da je odličan za kičmu i cirkulaciju

Ukoliko imate problema sa spavanjem, ako se mučite i vrtite u krevetu do jutra, možda će vam pomoći položaj koji su osmislili naučnici koji poznaju prilike u svemiru.

Objavljeno: 22.05.2023. u 08:23
get url
text

Takozvani položaj nulte gravitacije može poboljšati cirkulaciju i ublažiti simptome refluksa kiseline.

To tvrdi stručnjak za spavanje Martin Sili i pojašnjava da položaj uključuje spavanje s lagano podignutom glavom i stopalima.

Sili dodaje da je ovu poziciju izvorno razvila NASA kako bi pomogla astronautima da se prilagode učincima mikrogravitacije tokom svemirskih letova, a vremenom je prilagođena i za korištenje u bolnicama i domovima za starije osobe.

- Prvo, ovaj položaj pomaže da se smanji pritisak na kičmu, što može ublažiti bolove u leđima, ali i druga neugodna osjećanja koja mogu ometati san. Drugo, postavljanje nogu iznad srca može poboljšati cirkulaciju smanjenjem sile gravitacije na vaskularni sistem. To može pomoći u sprečavanju oticanja nogu i stopala i poboljšati protok krvi u mozak i druge vitalne organe. I treće, položaj može pomoći da manje hrčete, ali i ublažiti simptome refluksa kiseline - navodi Sili.

Kako biste stvorili improvizirani položaj za spavanje bez gravitacije, Sili je preporučio jastuke za podupiranje glave i nogu.

- Poduprite glavu s jednim ili dva jastuka i stavite jastuk ispod koljena kako biste podigli noge - savjetovao je Sili.