Iako ga mnogi ne vole jesti, patlidžan je korisno imati u kuhinji jer se od njega može pripremiti – svašta.

Ovo ukusno povrće proslavila je jedna od glavnih uloga u glasovitom francuskom ratatouille, specijalitetu od povrća na bazi paprika, tikvica i patlidžana uz dodatak crvenog i bijelog luka, maslinovog ulja i začinskog bilja.

Patlidžan je, osim toga, omiljen i u punjenom obliku pečenom u rerni ili kao sastojak umaka za prelijevanje riže ili tjestenine.

Primat u pripremanju jela od ovog povrća drže zemlje Mediterana.

Kakvog je okusa i može li se jesti sirov?

Patlidžani su čvrsti, ali pomalo nalikuju spužvi – nema u središtu onaj dio koji podsjeća na gel poput krastavca. Kada se jede sam i sirov ne može se pohvaliti punoćom okusa, pa je potrebno kuhati ga ili peći. Možete ga smatrati tofuom u svijetu povrća. Lako se priprema i podnosi dobro svakakve okuse, pa mu svašta možete i dodati.

Isto tako, tretiranje na temperaturi dobro podnosi jer će upiti mirise i okuse začina, ulja i ostalih dodataka, a koliko će okusa imati ovisi o tome koliko dugo se kuha i na koliko jakoj vatri. Nakon obrade okus mu je puniji, tekstura svilenkasta, a u ustima se topi.

Postoji li recept koji bi svako trebao probati?

 

Zanima vas, ali ne možete odlučiti kako ga pripremiti? Prvi recept kojeg biste mogli isprobati je baba ghanoush.

Potrebni sastojci: 1 veliki patlidžan, maslinovo ulje, so, 2 usitnjena česna bijelog luka, 3 kašike limunovog soka, 60 ml tahina, svježe mljeveni biber.

Postupak pripreme:

Zgrijte rernu na 215 stepeni Celzijusa i patlidžan prepržite na pola, po dužini, posolite, premažite uljem i pecite dok ne omekšaju i potamne na rubovima.

Izvadite meso, a koru sklonite. Meso stavite u procesor, dodajte biber, limun, tahini i ostavite da se miješa.

Stavite u frižider sat, a prije posluživanja ukrasite.

Poslužite uz pita-hljeb, čips ili nasjeckano povrće.

Je li patlidžan voće?

Poput paradajza i avokada, ustvari pripada toj porodici, ali kada je u pitanju kuhanje, koristi se za slana jela i jednake tehnike kuhanja. Kako sadrži malo kalorija i još manje šećera ne morate strahovati da će obrok biti sladak.

Kako izabrati najbolji?

Ako tražite najkvalitetniji od svih, zapamtite nekoliko stvari:

- trebao bi biti teži od onog što očekujete prema veličini,

- kora mora biti sjajna, a stabljika zelena,

- mora biti tvrd, a ne mekan.

- tražite manje patlidžane jer oni nisu toliko gorki.

Treba li ga posoliti prije kuhanja?

Mnogi se slažu da je gorak, a naše su nane uvijek savjetovale da se posoli te ostavi da stoji kako bi se ispustili svi sokovi i gorčina.

Neki stručnjaci kažu da ne jer se danas uzgajaju tako da nisu više toliko gorki, dok ostali tvrde da će gorčina nestati ako ga prethodno stavite u mikrovalnu peć.

Najbolje je da radite onako kako vama odgovara.

Može li se zamrznuti?

Da, i to je odličan način da sačuvate sve vrijednosti. Možete zamrznuti već pečene komade ili napravljeni pire.

Kako pripremiti ostatke?

Prijedlog je da ga brzo ispržite i dodate bilo kojem jelu.