Thomas Kerridge je engleski kuhar s Michelinovom zvjezdicom koji je uglavnom radio u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Najpoznatiji po osnivanju gastropuba s Michelinovom zvjezdicom pod nazivom "The Hand & Flowers", Kerridge je poznat i po svojim pojavljivanjima u reality kulinarskim programima MasterChef, Saturday Kitchen i Great British Menu.

Ovo je njegov prijedlog kako na drugačiji način pripremiti pileća krilca na roštilju.

 

Potrebni sastojci: 20 pilećih krilaca.

Smjesa u kojoj ćete ih držati (rasol): 200 g kuhinjske soli, 2 l vode, 10 zrna crnog bibera, 4 lista lovora.

Prva glazura sa sojom i medom: 100 g tečnog meda, 30 ml sojinog umaka, 2 česna bijelog luka sitno nairendana, 1 kašika susamovog ulja.

Druga glazura sa senfom i javorovim sirupom: 75 g otopljenog maslaca, 1 kašika jabukovog sirćeta, 2 kašike senfa, 80 ml javorovog sirupa.

Za dekoraciju: narezani mladi luk, tostirane sjemenke susama.

Postupak pripreme:

Miješajte sastojke za smjesu u kojoj će krilca stajati dok se so ne otopi. Pileća krilca stavite u rasol i ostavite u frižideru preko noći. Izvadite iz smjese i osušite svaki komad krila papirnom salvetom.

Zagrijte roštilj i pobrinite se da ste ga pokrenuli najmanje 20 minuta prije nego što želite početi kuhati krilca.

Za glazuru od soje od meda, jednostavno umutite sve sastojke u zdjeli i spremne su za premazivanje.

Za glazuru od senfa stavite maslac, sirće, senf i javorov sirup u tavu, otopite sastojke i držite na toplom.

Krilca stavite na roštilj i ostavite da se peku oko 10 do 12 minuta. Obavezno ih okrenite barem jednom, jer želite da malo porumene sa svake strane.

Kad su krila na svom mjestu, počnite ih glazirati. Jedan dio krilaca prelijte glazurom od javora i senfa, a drugu glazurom od meda i soje. Nastavite peći još oko minutu. Zatim okrenite krilca i glazirajte drugu stranu.

Nastaviti glazirati i okretati, pa pecite još tri, četiri minute. Sklonite ih s roštilja i obilno premažite glazurom.

Nakon što se glaziraju i zapeku, sklonite krilca s roštilja i poslužite.

Krilca od meda i soje pospite prženim sjemenkama susama i narezanim zelenim dijelovima mladog luka. Krilca sa javorom i senfom ne trebaju nikakav ukras.

Poslužite odmah uz sezonsku salatu.

Izvor: Faktor