Čak 90 posto žena starijih od 18 godina ima celulit. Za "narandžinu koru" nisu presudne samo godine života i tjelesna težina.

Prema riječima dermatologa, za njegov nastanak zaslužni su mnogi drugi faktori poput pola (muškarci ga rijetko imaju), način života, genetska predispozicija, a iako postoje smislene teorije da i hormoni igraju ulogu u cijeloj priči, ove teorije još uvijek nisu potvrđene.

Potvrđeno je, doduše, da mikrocirkulacija i protok limfe, a posebno njegovo usporavanje, utječe na nastajanje i tretman celulita, što nas dovodi i do dobrih vijesti – naime, i na jedno i na drugo utječe način života, a to znači da uz male promjene načina života možete učiniti puno po pitanju neželjenog celulita.

Dakle, koji su to koraci?

Krećite se

Stil života u kom najveći dio dana provodimo u sjedećem položaju direktno utječe na protok limfe i njegovo usporavanje. Limfna drenaža već sama po sebi nije proces koji se odvija veoma brzo, a ako dan provodimo sjedeći praktično se zaustavlja i neophodna je masaža kako bi se pokrenula. Nažalost ni najbolji maser ili aparat ne mogu da restartuju i značajno pokrenu organizam ukoliko se ne krećete. Dobra vijest jeste da je brzi hod dovoljan način da se ovo uradi. Ukoliko vam je potrebna pomoć, postoje mnoge različite aplikacije koje će pratiti razdaljinu i broj koraka koje pređete na dnevnom nivou.

Sjedite pravo

Ispravite se. Ne prebacujte nogu preko noge i ne krivite se. Limfa već usporeno teče kroz noge zato što sjedite veći dio dana, nema potrebe da to dotatno otežavate. Znamo da zvuči gotovo nemoguće, ukoliko ste navikli da uvijek sjedite prekrštenih nogu, ali pomaže u sprečavanju celulita.

Izbjegavajte nositi preusku odjeću

Veike su šanse da volite skini farmerice, uske suknje i haljine ali, kada vam previše stežu tijelo, doprinose nastanku celulita zato što usporavaju cirkulaciju pogotovo ako su preuski preko bokova. Isto važi i za nošenje veša čija je glavna funkcija da oblikuje tijelo, pa ga izbjegavajte nositi svaki dan i duže vrjeme. Čarape za kompresiju, kakve moraju nositi oni koji imaju problema sa venama, dobra su stvar kad ase ne pretjeruje, posebno kada putujete avionom.

Pametno birajte obuću

Razočaraćemo zagrižene zaljubljenice visokih potpetica, ali i baletanki sa potpuno ravnim i tankim đonovima. Ni jedan ni drugi ekstrem ne valjaju i ometaju krvotok i protok limfe. Idealna visina potpetice je oko tri centimetra. To ne znači da ne trebate nositi ništa drugo nego voditi računa o tome koliko dugo u toku dana nosite obuću koja nije odgovarajuća.

Pripazite na prehranu

Vjerovatno već znate o čemu govorimo: optimalan unos tečnosti (ne svih tečnosti, nego pretežno vode), pet obroka koji sadrže povrće i voće, hljeb od cijelih zrna žitarica... Uopšteno rečeno, osobe koje se zdravo hrane imaju manje celulita.

Ono što vjerovatno ne znate jeste činjenica da (pre)velika količina proteina nepovoljno utječe na celulit, zato što usporava mikrocirkulaciju. Posebno treba biti oprezan sa unosom soli i šećera zato što i jedno i drugo zadržavaju vodu u organizmu.

Ispravite leđa

Kada vam je držanje loše, pogotovo dok hodate, to nepovoljno utječe na mišiće nogu i način na koji rade, što za posljedicu ima usporavanje krvotoka i protoka limfe. U prijevodu - noge otječu i zadržavaju tečnost.