Redovno čistite sudoper, šporet i frižider, ali zabrovljate da to trebate raditi i sa napom na kojoj se vremenom natalože ostaci hrane, masnoće, prljavština...

Sve to, naravno, utječe i na funkcioniranje nape koja počinje slabije raditi te manje vuče mirise.

Stručnjaci savjetuju kako kuhinjsku napu treba očistiti barem jednom mjesečno, ukoliko je svaki dan koristite.

Evo kako ćete to uraditi uz pomoć tablete za mašinsko pranje posuđa i tople vode:

Skinite filter s nape i stavite ga u sudoper.

Od tablete za mašinsko pranje posuđa i tople vode napravite pastu, a zatim njom temeljito čistite filter. Na kraju dobro isperite vodom i napa će biti blistavo čista i mirisna.

Napu možete uspješno oprati i otopinom deterdženta za posuđe i dvije kašike sode bikarbone. Namočite filtere s nape u otopinu 20-ak minuta, pa dobro oribajte i isperite, ostavite ga da se ocijedi i obrišite suhom krpom.

Savjet više: masnoća i prljavština vremenom prođu kroz filter i nakupe se u unutrašnjosti nape, pa ju je potrebno spužvom i neabrazivnim sredstvom za čišćenje temeljito očistiti i iznutra. Vanjski dio nape pažljivo operite sredstvom za pranje posuđa i prebrišite suhom krpom.

Uvijek čistite mekanom krpom i spužvom uz pomoć neabrazivnog deterdženta.