U ovim nesvakidašnjim okolnostima, gdje svijet koji smo poznavali neće postojati u budućnosti, traganje za istinom i utvrđivanje činjenica važniji su nego ikada prije.

Anksioznosti svijeta kojeg ostavljamo iza nas provući će se i u novi poredak svijeta i ponovo dobiti na snazi. Ako smo šta naučili proteklih mjeseci, to je da se naši lični životi mogu okrenuti naglavačke u jednom trenu.

Program "Suočavanje s prošlošću" od svojih početaka ima jasan cilj: pokrenuti iskren dijalog o bliskoj prošlosti našeg regiona. To je preduslov za prevazilaženje problema proisteklih iz nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji koji su bespovratno obilježila naša društva.

- U proteklih pet godina podijelili smo mnoge iznimno bolne, ali inspirativne priče iz svih krajeva svijeta. Životi njihovih protagonista najčešće su radikalno promijenjeni, te su našu publiku često ostavljali bez riječi, a još češće željnu više informacija. Posmatrane kroz prizmu trenutne pandemije, otkrivanje ličnih i nacionalnih trauma, kao i preispitivanje procesa pomirenja mogu se činiti manje bitnim temama, ali dugoročno posmatrane one su od ključnog značaja za uspostavu zdravih i prosperitetnih demokratskih društava- saopštili su iz SFF-a. 

U fokusu ovogodišnjeg programa su snažni pojedinici i njihove borbe, epizode u kojima se životne okolnosti naprasno promijene, život koji je postojao do tada, nestaje bespovratno. Budući da sada, više nego ikada ranije, preispitujemo međuljudsku solidarnost, svaki film u programu postavlja isto pitanje: da li je moguće u strašnim vremenima naći dobre ljude? Osim toga, filmovi u programu su povezani i stilski, tako što su skoro svi snimljeni u crno-bijeloj tehnici. Kako tako snažne i teške priče mogu biti svedene na beskonačne nijanse sive boje? Da li ovo vizuelno ograničenje umanjuje dirljive i teške strane ovih filmskih priča? Ili naprotiv, ima funkciju da dodatno naglašava aspekte priče?

Program "Suočavanje s prošlošću" je program Sarajevo Film Festivala koji se realizuje uz podršku Fondacije Robert Bosch Stiftung.

Izvor: Faktor