Procijenjeno je da je svjetska industrija zdravlja i fitnessa dostigla vrijednost od 2,8 milijardi, pa vjerujemo da vas neće začuditi podatak da su biljna prehrana i meditacije postali mainstream.

Ali što je to novo što ćemo isprobavati u 2022. godini? Krenimo redom:

Zdravlje

Zdravlje je u centru pažnje više nego ikad u historiji čovječanstva. Poradite na njemu zahvaljujući ovim trendovima:

Večernji ritual

Možda vam priprema za spavanje zvuči kao nešto što je namijenjeno samo bebama, ali tokom 2022. puno puta ćete od stručnjaka čuti savjet da trebate osmisliti svoj večernji ritual. Važno je šta i kada ćete jesti, kad ćete isključiti mobilni telefon, računar i televizor, a poželjno je da uvedete i umirujuću praksu, poput meditacije, lagane joge, pisanja dnevnika ili čitanja knjige.

Osjećaj iz trbuha

Vjerovatno znate da je itekako korisno da vam se u frižideru uvijek nađu kiseli kupus i kefir te da je poželjno praviti fermentirani hljeb, s divljim kvascima – jer sve je to hrana koja će obogatiti raznovrsnost i količinu korisnih mikroorganizma u vašim crijevima. A zdrava crijeva direktno utječu i na opće zdravlje, kao i na dobar imunitet. Međutim, ove godine u fokusu interesa bit će i veza između našeg probavnog sistema i mozga.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dr. Jolene Brighten - Hormones (@drjolenebrighten)

Ciklus u harmoniji

Odnos prema vlastitom tijelu i menstrualnom ciklusu umnogome se promijenio otkako smo samo pile lijekove protiv bolova ili stiskale zube. Sad se trudimo optimizirati prirodni ciklus tako što vježbamo u skladu s ciklusom, hranimo se u skladu s njim, a znamo i za štetan utjecaj mikroplastike na naše hormone.

Wellness na radnom mjestu

Istraživanja su pokazala da smo tokom prethodne godine bili napetiji i pod većim stresom na poslu nego ikada dosad. Srećom, mnogi od nas imali su priliku raditi od kuće, kad im je to odgovaralo, a naprednije kompanije počele su odobravati zaposlenima i slobodne dane, kad god su im bili potrebni, kako bi se brinuli o svom mentalnom zdravlju i vratili se u ravnotežu.

Self-Care

Ovo je teško prevodiva riječ koja će se, uz mindfulness, sve češće spominjati i u 2022. godini jer će nam naše mentalno zdravlje i dalje biti prioritet. Na primjer, pretraga ključnih riječi "kako meditirati" tokom prethodne godine skočila je za čak 385 posto, a porasla je i popularnost aplikacija za meditaciju, poput Calm ili Headspace.

Novi koncept putovanja

Umjesto da putujemo na različite geografske dužine i širine, sve češće se opredjeljujemo za lokacije u svojoj zemlji, a u fokusu turista jesu zdrava hrana, sportovi na otvorenom, seoska ponuda i planinarenje.

Fitness

Jeste li pripremili opremu, novi fitness trendovi nas čekaju.

Pod utjecajem

The Body Coach, odnosno Joe Wicks, influencer i osnivač fitness aplikacije, prema nekim procjenama tokom prethodne godine zaradio je oko 40 miliona dolara, a on, definitivno, nije jedini koji je profitirao od činjenice da su mnogi od nas, od početka pandemije, počeli vježbati kod kuće. Sve u svemu, predviđa se da će globalno virtualno fitness tržište do 2027. godine porasti za dodatnih 33 posto.

Trenirajte i pratite

Jeste li uspjeli prijeći zadati broj koraka, popiti optimalnu količinu vode i kvalitetno se naspavati? Otkako su postali pristupačniji, fitness narukvice i satovi sasvim su uobičajeni, skoro kao tenisice ili trenirka.

Trbušnjaci na pauzi za ručak

Davno su prošla vremena kad smo pauzu za ručak koristili – stvarno za ručak. Online fitness servisi objavili su informaciju da je termin u 12 sati postao jedan od popularnijih. Otkako su mnoga radna mjesta postala fleksibilnija po pitanju radnog vremena i rada od kuće, sve više nas vrijeme kad bi inače bila pauza za ručak koristi za plankove, trbušnjake i "mrtva dizanja".

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alice Girard (@alicegirardyoga)

Izađite vani

Hodanje i vožnja bicikla do posla sve su popularniji otkako su mnogi od nas uvidjeli da je to najjednostavniji način da spojimo ugodno s korisnim, tj. da se rekreiramo, provedemo vrijeme na otvorenom i ujedno stignemo do posla bez korištenja motornih vozila koja zagađuju planetu. Dakle, wellness trendovi za 2022. predviđaju veću gužvu i na planinarskim stazama i u gradskim parkovima.

Hibridno vježbanje

Fanovi fitnessa kombiniraju vježbanje u teretanama s virtualnim satovima i tako dobijaju najbolje iz oba svijeta: live savjete i korekcije instruktora u teretani plus mogućnost da vježbaju kad god im odgovara u svojoj dnevnoj sobi.

Mentalni fitness

Izgled više nije najjači motiv da se bavimo nekim oblikom rekreacije, već je fizička aktivnost postala način kako da se “ispušemo” i povratimo mentalnu ravnotežu u ovom vrlo stresnom svijetu.

Prehrana

Wellness trendovi za 2022. donose eksperimentiranje u kuhinji kao imperativ. Evo što morate probati.

Viralni recepti

Nemoguće je da niste probali kremastu feta pastu ili trik s tortiljom – trendove s TikToka koji su obišli svijet. Na ovoj društvenoj mreži pronaći ćete više od 22 miliona rezultata pod hashtagom #recipes. Dakle, ako vam odgovaraju kratki i jednostavni videorecepti, evo mjesta gdje ćete ih pronaći.

Zdravstveni benefiti gljiva

Nisu korisne samo za odličan rižoto! Gljive optimiziraju imunitet, mentalne funkcije i ublažavaju upalne procese time što uklanjaju nepoželjne ćelije iz organizma.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mushroom Coffee ️ (@shroomsincoffee)

Uzgojite sami povrće

Pandemija je dovela do još jedne zanimljive pojave – povratka vrtovima. Sve više nas je, otkako rjeđe izlazimo i izbjegavamo velika okupljanja, pronašlo utjehu u uzgoju povrća i začinskog bilja. Osim vrtova, u obzir dolaze, naravno, i terase, ali i uzgoj “mini vrtova” s mikrobiljem i klicama, za što vam je dovoljna jedna posuda.

Mali kuhari

Sušta suprotnost slici nekadašnjeg djeteta koje ne želi pojesti špinat (ili bilo koje drugo povrće), mališani su danas već u ranoj dobi zabrinuti za ekologiju i dugovječnost naše planete, pa se mnogi i samostalno opredjeljuju za biljnu prehranu. Tako je jedno istraživanje britanskog magazina BBC Good Food otkrilo da se osam posto djece hrani isključivo biljnom hranom, dok bi u grupi preostale djece čak njih 15 posto voljelo prijeći na vegansku prehranu. Također, 73 posto djece je izjavilo da želi provoditi više vremena u kuhinji isprobavajući nove namirnice.

Mlijeko od žitarica

Od sojinog pa do bademovog i onog od graška – različite varijacije biljnih mlijeka sve su popularnije, a sad su posebno u fokusu mlijeka od žitarica, primjera radi zobeno ili rižino.

Izvor: Faktor