Prema podacima mađarskog zavoda za statistiku (KSH) u prvih devet mjeseci 2019. sklopljeno je 20 posto više brakova nego u prvih devet mjeseci 2018. To je najveći broj sklopljenih brakova od 1990

Mađarski premijer Viktor Orban postavio je kao prioritet da ubijedi više Mađara da se vjenčavaju i rađaju djecu tako što parovima koji se vjenčaju prije mladinog 41. rođendana dodjeljuje subvencionisane pozajmice do 10 miliona forinti (oko 30.000 eura).

Dobra vijest za roditelje jeste da će trećina kredita biti "oproštena" ako dobiju dvoje djece, dok će cijeli dug biti anuliran ukoliko se odluče da imaju troje. 

Prema podacima mađarskog zavoda za statistiku (KSH) u prvih devet mjeseci 2019. sklopljeno je 20 posto više brakova nego u prvih devet mjeseci 2018. To je najveći broj sklopljenih brakova od 1990.

Samo u septembru je sklopljeno 29 posto više brakova nego u istom mjesecu prošle godine, što je najveći broj vjenčanja u tom mjesecu u Mađarskoj od 1979.

Vlada je rekla ranije ovoga mjeseca kako se preko 50 hiljada parova prijavilo za subvencionirane kredite. Za sada se ne može znati hoće li navedene mjere biti uspješne.

Izvor: Agencije