U svijetu postoje svega četiri boje pasoša, a za svaku boju postoji objašnjenje

U svijetu postoje svega četiri boje pasoša, a za svaku boju postoji objašnjenje, objavila je B92

Crvena

Crvena je najčešća boja za pasoš, a uglavnom je biraju zemlje koje su bile komunističke, ili su to još uvijek poput Srbije, Slovenije, Kine, Rusije, Letonije, Rumunije, Poljske i Gruzije. Također, crvene boje su pasoši skoro svih članica EU-a, osim Hrvatske.

U državama koje žele da se priključe Uniji su već nekoliko godina pasoši crvene boje, a to je slučaj sa Sjevernom Makedonijom, Turskom i Albanijom.

Bolivija, Kolumbija, Ekvador i Peru su članovi Andske zajednice nacija, i oni takođe imaju pasoše tamno crvene boje.

Plava

Plava boja predstavlja "Novi svijet" kojem pripada 15 karipskih država. Plavu boju pasoša koriste i članovi trgovinske unije Merkosur. Od članica ove unije jedino stanovnici Venecuele još imaju crvene pasoše. Građani SAD-a plave pasoše koriste od 1976. godine. Plave pasoše imaju i građani Bosne i Hercegovine. 

Zelena

Zelene pasoše posjeduje stanovništvo gotovo svih zemalja gde je islam dominantna religija, jer se smatra da je zelena bila omiljena boja poslanika Muhameda a.s. Zeleni pasoš imaju i države Ekonomske zajednice država zapadne Afrike, kao što su Burkina Faso, Nigerija, Niger, Obala Slonovače i Senegal.

Crna

Crnu boju koristi svega nekoliko zemalja. Od afričkih zemalja to su Bocvana, Zambijam Burundi, Gabon, Angola, Čad, Kongo i Malavi, a osim njih, crnu boju pasoša koristi i Novi Zeland jer je u ovoj državi crna nacionalna boja.