open-navfaktor-logo
search
Zapečatili četiri objekta
Inspektori kaznili porezne obveznike na području TK sa 178.500 KM
AUTOR: Faktor
11.06.2024. u 09:47
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla izvršili su 04. juna 40 inspekcijskih nadzora tzv. akcija na području Tuzle, Kalesije, Živinica, Banovića, Gračanice, Kladnja i Gradačca.
Ovim nadzorima bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti. Predmet kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i angažovanje neprijavljenih radnika.
- U toku kontrola inspektori Porezne uprave otkrili su četiri neprijavljena radnika, dva porezna obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, 10 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i jedan objekat koji je radio bez odobrenja za rad nadležnog organa.
Zbog utvrđenih nepravilnosti: angažovanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje instaliranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćena su četiri objekta i izdato je 39 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 178.500 KM - saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.
Kako dodaju, nastavit će aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu te pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.