open-navfaktor-logo
search
Zaključno s krajem maja
Na čelu liste firme iz Sarajeva: Među najvećim PDV dužnicima rudnici, Javni RTV servis i jedna pivara
Ima ih skoro 1.500 koje za porez na dodanu vrijednost duguju više od 25.000 KM.
AUTOR: Nezavisne/Faktor
16.06.2024. u 11:29
get url
text
Najveći dužnik GRAS
Najveći dužnik GRAS
Trenutna dugovanja po osnovu PDV prijava u BiH iznose 345,6 miliona KM, potvrđeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, pišu Nezavisne.
Tako su na listi dužnika koje su na stranici UIO-a BiH, zaključno s krajem maja, sve firme koje za PDV duguju više od 25.000 KM, i obuhvaćeno ih je skoro 1.500.
Najveći dužnik prema ovoj ažuriranoj listi je Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS Sarajevo, s dugom od 26.643.174 KM.
Slijedi "Sarajevska pivara" koja je za PDV dužna 21.710.801 KM, pa "Bosmal" Sarajevo (oko 13,1 milion KM), te "Monter&Co" iz Bijeljine koji je dužan oko 7,6 miliona KM.
Peti dužnik je brčanska kompanija "Hisar Trade", koja treba da plati nešto više od sedam miliona KM, pa slijedi Javni servis RTV Bosne i Hercegovine sa dugom od 6.746.787 KM.
Firma "Extrablatt" iz Gradačca dužan je za PDV oko 5,6 miliona KM, a kompanija "ProCar" iz Kotor Varoša oko 4,8 miliona KM.
Rudnik mrkog uglja Đurđevik ima dug u iznosu od 3,5 miliona KM, a krug deset najvećih dužnika zatvara Rudnik uglja Kreka koji je za PDV dužan platiti 3,1 milion KM.
Složen proces naplate
Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH su kazali da rješavanje problema naplate dugovanja predstavlja složen proces koji zahtijeva uključivanje i kombinaciju pravnih, administrativnih i finansijskih mjera.
Inače, od 2006. godine otkako je na snazi Zakon o PDV-u prinudnim putem je naplaćeno više od milijardu i po maraka.
– Riječ je o zaista velikom iznosu koji je naplaćen prinudnim putem, koristeći sve mogućnosti koje Upravi pruža Zakon o prinudnoj naplati indirektnih poreza. Trenutna dugovanja po osnovu PDV prijava, kao obavezi koju su obveznici prikazali u svojim PDV prijavama, a istu nisu izmirili, iznose 345.652.206 KM, dok je po akciznim prijavama dug u iznosu od 15.223.497 KM – naveli su iz UIO.
Dodali su da je prinudna naplata indirektnih poreza, ostalih prihoda i taksa u nadležnosti organizacione jedinice Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Grupe za prinudnu naplatu u regionalnim centrima UIO postupak prinudne naplate pokreću i vrše po službenoj dužnosti.
Nije prevelik nenaplaćeni dug
– Postupak prinudne naplate počinje kada se dužniku uruči nalog za prinudnu naplatu, te ukoliko dužnik ne plati iznos koji je naveden u nalogu za prinudnu naplatu u ostavljenom roku, UIO nastavlja plijeniti dužnikovu imovinu – objasnili su iz UIO BiH.
Predrag Mlinarević, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naveo je da imajući u vidu godišnji obim prihoda od PDV-a, kao i period od 18 godina, nenaplaćeni dug od 350 miliona ne izgleda preveliki.
– Jedan dio duga je realno nenaplativ zbog činjenice da firme koje duguju nemaju imovinu iz koje bi se mogao prinudno naplatiti porez. Za efikasnu naplatu poreza je potrebna i efikasnost sudova kako bi se izbjegle zloupotrebe u obliku prebacivanja imovine ili pokretanja stečajnih postupaka kod poreskih dužnika – kazao je Mlinarević za Nezavisne.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.