open-navfaktor-logo
search
Vremenske nepogode
Ogromna šteta u Podrinju: Usjevi uništeni 90 do sto posto, povratnici očajni
AUTOR: FTV/Faktor
15.06.2024. u 10:08
get url
text
Šteta zbog vremenskih nepogoda
Šteta zbog vremenskih nepogoda
FOTO: FTV
Vremenske neprilike u proteklih nekoliko dana pričinile su ogromne gubitke bh. proizvođačima.
Nakon oluje, mještani, povratnici u Podrinje jučer su zbrajali štete. Prema prvim procjenama usjevi su uništeni od 90 do sto posto, piše FTV.
Nevrijeme koje je zahvatilo Podrinje pričinilo je ogromne štete i na stambenim objektima. 
- Ja sam se borila s vratima i vjetrom, olujom… Ono u prozore, kao kamenje… Ja pogledam, kod mene voćka, kruška iščupana - ispričala je Safeta Avdić.
Povratnici u Podrinje žive od proizvodnje. Štete su, navode, stopostotne.
- Sve je devastirano, 138 dunuma kukuruza sam posijao i 52 dunuma pšenice, i grad što nije prije tri noći dokrajčio, to je u četvrtak. Došao je veliki talas... Ogromna šteta, ja imam 20 goveda, 12 krava, 5 bikova, tako da - šta ćemo dalje - vidjet ćemo - ističe Sead Halilović.
- Uništeno mi je sve. Otprilike, imam nekih 20-25 dunuma kukuruza, imam pet dunuma ječma, tri pšenice i to mi je sve. Zadužio sam se da bih to uradio. Bavim se poljoprivredom, digao sam kredit 5.000 KM da bih to uradio, a znaš kolika je šteta, sad ne znam kako ću to vratiti - kaže Sado Čirak.
Prognoze nisu optimistične. Ako ne bude neke pomoći, tvrde proizvođači, bit će na totalnom gubitku. Oči su uprte u lokalne i entitetske vlasti.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.