open-navfaktor-logo
search
Platforma za povezivanje
Počela 13. investicijsko-poslovna konferencija Sarajevo Business Forum
AUTOR: Anadolija
22.05.2024. u 10:34
get url
text
Sarajevo Business Forum (SBF), trinaesta po redu smotra investitora, poslovnih ljudi i ekonomskih stručnjaka, brojnih predstavnika država i vlada regije i svijeta zvanično je počela u srijedu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
Ovogodišnji forum okuplja ugledne predstavnike poslovne zajednice, investitore, stručnjake i predstavnike vlasti kako bi razgovarali o ključnim ekonomskim pitanjima i istražili mogućnosti za ulaganje i zajedničku saradnju.
Predsjednik Uprave BBI Banke Alek Bakalović je na ceremoniji otvaranja istakao važnost Foruma kao platforme za povezivanje investitora i poduzetnika i istakao ključne teme ovogodišnjeg Foruma.
- Sarajevo Business Forum ekonomski i socijalno najutjecajniji doprinos BBI banke društvu. Želja nam je da stvorimo dugotrajan pozitivan utjecaj u našoj zemlji. Zadnje dvije godine pratimo napredak Bosne i Hercegovine na putu ka pristupanju Evropskoj uniji. Prošle godine smo razgovarali o statusu kandidata, a ove godine smo podijelili pozitivne vijesti o nedavnim odlukama Evropske komisije o davanju zelenog svjetla za Bosnu i Hercegovinu. Ovaj historijski korak označava novo poglavlje na putu naše zemlje ka evropskim političkim i ekonomskim integracijama - rekao je Bakalović.
Utjecaj islamskog bankarstva i spremnost za transformaciju
Snažan utjecaj islamskog bankarstva i spremnost za značajnu transformaciju u nadolazećim godinama, potaknuto tehnološkim napretkom i razvojem preferencija kupaca, bit će jedna od ključnih uvodnih tema prvog dana Foruma.
Adnan Chilwan, izvršni direktor Dubai Islamic Bank Group, najveće islamske banke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima podsjetio je da je DIB prva svjetska islamska banka sa svim uslugama i među najvećim islamskim bankama u svijetu.
- Postali smo prva svjetska islamska banka s punom uslugom postavljajući teren za globalnu revoluciju u bankarskim praksama. Kada govorim o revoluciji, ne mislim na nju u tradicionalnom smislu. Ne govorim o preokretu ili haosu u finansijskom ekosistemu. Govorim o revoluciji misli, transformaciji finansijskih principa koji nas vode. Kao jedna od najvećih islamskih banaka na svijetu po imovini, DIB je uvijek prihvatio filozofiju etike, pravičnosti i društvene odgovornosti. Zaista, islamsko bankarstvo ima ogroman potencijal i za islamske zemlje i za cijelu našu globalnu zajednicu - rekao je Chilwan, dodajući da "domet islamskog bankarstva doseže daleko izvan koncepta vjere".
Na 13. Sarajevo Business Forumu prisutni će imati priliku slušati i aktivno učestvovati u ključnim temama regionalne perspektive članstva u EU-u, njegove šire implikacije na rast i integraciju, dobiti uvide u vladine strategije, programe i inicijative za promicanje boljih ekonomskih izgleda. U saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa BiH, diskutovaće se o razvoju željezničke infrastrukture, koja je u prošlosti bila zanemarena, istraživati mogućnosti uvida u strategiju, kapacitete i način pristupa Digitalnoj Evropi za Bosnu i Hercegovinu, te ispitivati potencijale turističke industrije s posebnim naglaskom na franšize i zdravstveni turizam.
Bit će dodijeljena prestižna priznanja
I ove godine na Sarajevo Business Forumu bit će dodijeljena prestižna priznanja "Sarajevo Business Bridge Awards", kompanijama i pojedincima koji su svojim poslovanjem, inovativnim idejama i zapošljavanjem doprinijeli razvoju poduzetništva, održivog razvoja i investicijske klime.
SBF 2024. će trajati dva dana, 22. i 23. maja, i uključivat će niz panela, radionica i prezentacija na kojima će se razgovarati o različitim aspektima poslovanja i investiranja.
Sarajevo Business Forum, prestižna investicijsko-poslovna konferencija, nudi svim posjetiteljima priliku za umrežavanje i investiranje, a koju pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine organizuje Bosna Bank International u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo. Ovogodišnji Sarajevo Business Forum realizuje se u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Vladom Federacije BiH, USAID Turizmom, kao i spozorskoj podršci domaćih i inostranih partnera.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.