open-navfaktor-logo
search
Nemar ili neznanje
Termalni izvor kod Kaknja decenijama neiskorišten, nepresušno bogatstvo završava u rijeci
AUTOR: BHRT
17.03.2024. u 08:47
get url
text
Iako su mogućnosti brojne, energetski potencijal termalnog izvora kod Kaknja, već decenijama je neiskorišten. Da li je posrijedi nemar ili neznanje? Ima li konkretnih poteza nadležnih za unapređenje i ulaganje u banjski turizam? 
Ljekovita svojstva vode davno su potvrđena. Temperatura iznosi oko 57 stepeni na površini. Na četiri kilometra od Kaknja, u Tučićima, nepresušno bogatstvo termalne vode završava u rijeci Bosni.
- Svjesni smo da ova voda može da se koristi u nekoliko stvari. Prije svega u banjska lječilišta, ali isto tako može se iskoristiti i za određenu toplifikaciju, da li bližih naselja ili čitavog dijela Općine Kakanj, ali isto tako za zagrijavanje plastenika i staklenika. Zahvaljujući fondovima EU, za koje vjerujem da će se otvoriti prema BiH, probamo naći pravo rješenje da iskoristimo tu vodu. Ako ne možemo praviti banjsko lječilište, onda da iskoristimo u neke druge svrhe - ističe načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević za BHRT.
Ljekovitost termalnih izvora važan je preduvjet za procvat i mogući razvoj banjskog turizma. Na značaj ovog prirodnog bogatstva, ukazuju stanovnici ovog područja.
Ministar privrede ZDK Samir Šibonjić navodi da su ranije rađena određena istraživanja.
- Pojavljivali su se mnogi investitori, ali nikad nije dolazilo do realizacije. Mislim da je prvenstveno potrebno odrediti za šta će se korisititi termalna voda, trebaju da se naprave kvalitetne analize... Mi želimo da se privreda ZDK razvija, a da bi se privreda razvijala mi sve naše i prirodne i ostale i ljudske resurse moramo staviti u opticaj - ističe Šibonjić.
Općina Kakanj je otvorena za saradnju sa zainteresovanim investitorima kako bi pronašli najbolje i najkorisnije rješenje. Dosadašnje korištenje ove vode uglavnom se oslanjalo na privatnu inicijativu mještana, kako bi bar na neki način privukli putnika u prolazu.
- Naši Kakanjci koriste banje u bližem okruženju, kao što su Olovo i Fojnica kao i svi drugi i naravno da bismo svi željeli da imamo jedno takvo banjsko lječilište na području naše općine. Time bi naravno poboljšalji našu turističku ponudu i povećali bi broj turista... Ponovno ćemo pokušavati tražiti rješenje da kao lokalna zajednica povežemo privatni sektor, da povežemo vlasnike parcela koji se nalaze na tom području - kaže načelnik Kaknja.
Prije 20 godina - 2004. urađena je studija koja je bila fokusirana na istraživanje termalnih, mineralnih i termomineralnih voda u općini Kakanj. Prema stručnjacima, voda zadovoljava visoke standarde kvalitete, te nudi raznolike mogućnosti primjene. Prijedlozi i ideje stručnjaka nikad nisu zaživjele, iako su napisane prije nekoliko decenija.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.