open-navfaktor-logo
search
Faktor saznaje
Ljetni red letenja: Da li je realan povratak baznog aviona Wizz Aira u Tuzlu?
S Međunarodnog aerodroma Tuzla trenutno je moguće letjeti na tri destinacije.
Autor: J. B.
22.03.2024. u 14:49
get url
text
Avion Wizz Aira u Tuzli
Avion Wizz Aira u Tuzli
Wizz Air je u ovom momentu jedini avioprijevoznik koji obavlja letove sa Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) i, kako sada stvari stoje, tako će biti i od 1. aprila kada počinje ljetni red letanja. Iz Tuzle se trenutno može samo do Dortmunda, Basela i Memmingena, ali postoji mogućnost da se broj linija u dogledno vrijeme poveća.
Nezvanično saznajemo da postoje realne mogućnosti da Wizz Air poveća broj operacija iz Tuzle, što bi vjerovatno značilo i baziranje jednog aviona.
Iz izvora bliskih Wizz Airu, saznajemo da je ova aviokompanija među svojim osobljem stacioniranom u Abu Dhabiju i Tirani, provela anketu s pitanjem da li bi željeli povratak u Tuzlu. Također, veći broj Airbusovih aviona A320neo vraća se u Wizz Airovu flotu, nakon što su prošli vanrednu inspekciju motora, pa postoji realna mogućnost da jedan od njih bude usmjeren u Tuzlu.
Uprava MAT-a, kako saznajemo, u stalnom je kontaktu s predstavnicima Wizz Aira, što je sasvim normalno, jer imaju dogogodišnje partnerstvo koje traje i danas, ali i historiju uspješne poslovne saradnje. Podsjećamo da je Wizz Air u Tuzli imao dva bazna aviona te letio na 15 vropskih destinacija.
Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, uskoro bi trebala raspisati i javni poziv za subvencije aviokompanijama koje će prevoziti putnike s MAT-a. Hoće li to ubrzati odluku WIZZ Aira, ali privući i njihovu konkurenciju u Tuzlu, ostaje da vidimo.
Pozitivan pomak za MAT je povećanje broja čarter letova. Tako će u junu Freebird imati tri sedmična leta za Antalyju, a s jednim sedmičnim letom će im se priključiti i kompanija Tailwind. To znači da će broj sedmičnih operacija, kada su u pitanju čarteri, sa prošlogodišnje dvije, biti povećan na četiri.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.