open-navfaktor-logo
search
Inovacija
Pametni semafor za sigurniji saobraćaj
Umjesto policajca koji maše rukama, saobraćaj u banjalučkom naselju Budžak, osim semafora, regulisat će još jedan, malo drugačiji "kontrolor".
21.08.2020. u 10:13
get url
text

On će prikupljati sve informacije o kretanju vozila i pješaka, upozoravati na gužvu i potencijalnu opasnost, davati preporuke. Inovativno tehnološko rješenje, prvo u regionu, sa svojim timom iz kompanije Prointer ITSS ponudio je Goran Starčević, rukovodilac sektora automatizacije i sa njim prošao na konkursu "Banja Luka – grad budućnosti" koji su zajednički pokrenuli UNDP i banjalučka Gradska uprava.

Zapravo se radi o takozvanom adaptivnom upravljanju saobraćajem uz pomoć kamera koje se postavljaju na semafor i prikupljaju "živu" sliku. Tako semafor postaje "pametniji", odnosno "dobija oči", vozači ne upadaju u kolone, a pješaci manje čekaju. 

- Kamere nadziru protok saobraćaja u realnom vremenu i podatke šalju u odgovarajući uređaj – kontroler. On, u stvari, glumi policajca i na osnovu dobijenih podataka reguliše saobraćaj. Posebno je važno što može da prepozna vozila sa rotacijom, poput hitne pomoći, vatrogasaca, policije i da ih propusti - kaže Goran.

Također je važno što se kontroler prilično lako može postaviti na bilo kojoj lokaciji, jer ne zahtijeva promjenu postojeće infrastrukture, a banjalučki će šest mjeseci od potpisivanja ugovora, koliko je rok za implementaciju projekta, biti instaliran u Budžaku. Iz Prointera napominju da kontroler ima još jednu važnu funkciju, a to je analitika.

- Uređaj, između ostalog, broji promet, registruje brzinu kretanja, vrši klasifikaciju. Suštinski, on barata svim podacima koji su važni za saobraćaj na određenoj lokaciji  na osnovu kojih može da se planira mnogo toga, pa i neka buduća infrastruktura - objašnjava Goran Starčević i dodaje da će ti podaci sigurno dobro doći gradskim službama zaduženim za saobraćaj.

Projekat je vrijedan 50 hiljada konvertibilnih maraka i jedan je od deset odobrenih na inovacijskom izazovu "Banja Luka – grad budućnosti! Zamislimo zajedno 2030!".

Moguće je da će do te, 2030. još neki gradovi u regionu instalirati ovakve sisteme, ali zasad će Banja Luka biti pionir. I moći će da se pohvali da na svojim saobraćajnicama ima uređaj kakav već imaju neke svjetske prijestonice.               

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.