open-navfaktor-logo
search
San postao stvarnost
Uz Vispakovu Zlatnu džezvu u Americi obilježen Dan nezavisnosti BiH
Sinonim Bosne i Hercegovine, džezva koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda, ponos kompanije Vispak prvi put je stigla na američko tlo!
02.03.2022. u 09:42
get url
text

Bila je na skoro svim kontinentima, došla i do Brazila sa našom fudbalskom reprezentacijom, a Amerika je bila veliki san koji je konačno postao stvarnost. Prvi značajni događaj i početak Vispakove "turneje" sa džezvom upriličen je povodom Dana nezavisnosti BiH u Atlanti. Bosanska kahva/kafa/kava pila se na centralnom trgu glavnog grada savezne države Georgia - "Georgia State Capitol – Liberty plaza", uz tradicionalne zalogaje iz bosanske kuhinje i neizostavna slatka.

Sam događaj, osmi po redu dan Američko-Bosanskog prijateljstva jučer su u Zastupničkom domu savezne države Georgia najavili zastupnici Tom Taylor i Scott Holcomb. 

- Svake godine se organizuje u Atlanti "Bosnian-American Day". Organizatori su "Omladina Atlante" uz pokroviteljstvo Mayora Atlante Andre Dickens. Sretni smo da se održava na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Uz ovaj događaj pomovišemo našu kulturu i tradiciju. Bila nam je čast da je i sa nama bila Zlatna džezva koja je prvi put došla i nama preko okeana u Ameriku – izjavio je Džemaludin Mustić, direktor Krinos Foods Atlanta.

Iz Vispaka ne kriju ponos i ističu da je ovo ogroman značaj kako za njih, tako i za cijelu državu koju će najveća džezva na svijetu predstavljati na značajnim datumima u Americi. Ovim poduhvatom Vispak na poseban način obilježava 50 godina postojanja Zlatne džezve i "poklanja" joj turneju kroz velike američke gradove.

- Amerikanci su oduševljeni bosanskom kafom. Nije bilo boljeg povoda za druženje od Dana nezavisnosti naše države i dana Američko-Bosanskog prijateljstva. Ponosni na sve što smo postigli, ove godine zajedno sa svim našim građanima u zemlji i svijetu obilježavamo 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ali i 50 godina Vispaka. Kroz jednomjesečnu turneju na ovaj način će biti predstavljena bh. kultura i tradicija u Americi, koja je naše drugo izvozno tržište za Zlatnu džezvu - ističu u Vispaku.

Prva degustacija najbolje bh. kafe upriličena je u Atlanti, a u narednim danima najveća džezva na svijetu putuje za Chicago, potom za Detroit i krajem mjeseca amerikanci će je upoznati na najvećem food sajmu Lipari.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.