open-navfaktor-logo
search
Predviđene i nagrade
Završen prvi online hackathon u BiH - 39 rješenja za borbu protiv korone!
Hack&Solve, prvi online hackathon u Bosni i Hercegovini, u organizaciji kompanije Prointer ITSS, završen je sinoć u ponoć.  
13.04.2020. u 10:37
get url
text

Učesnici iz čitave BiH poslali su 39 idejnih rješenja koja bi mogla pomoći u borbi protiv COVID-a 19 i ublažavanju posljedica na mnogobrojne aspekte društva. Petočlani žiri koji čine IT, marketinški i stručnjaci iz oblasti medicine, imat će pune ruke posla da do 22. aprila proglase pobjednike, a prva tri mjesta bit će nagrađena. Rješenja su se tražila u kategorijama opća informisanost i mentalno zdravlje, sekundarni utjecaj na društvo i privredu, edukacija na sva tri nivoa obrazovanja te očuvanje zdravlja i sigurnosti zdravstvenih radnika.

- Veoma smo zadovoljni odzivom, jer se pokazalo da je ovo bio originalan i jednostavan način da u borbu protiv koronavirusa uključimo širu zajednicu. Stiglo nam je mnoštvo inovativnih i primjenjivih rješenja iz polja informacionih tehnologija i bit će teško odlučiti ko je najbolji - poručuju iz Prointera.

Također kažu da će rješenja koja budu proglašena najboljim biti implementirana, a pobjednici će dobiti nagrade u iznosu od 1.500, 1.000 i 500 KM. Prvi online hackathon u BiH realizovan je u saradnji sa Komorom doktora medicine Republike Srpske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.