Uhapsili, slikali, pustili

Tužilaštvo BiH šuti, Bego Bektić napreduje kod Grujičića

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u decembru prošle godine su po nalogu Tužilaštva BiH "uhapsili, uslikali i pustili" tadašnjeg predsjednika Općinskog odbora SDP-a Srebrenica Begu Bektića, te Envera Hamzića i Muamera Sandžića, zbog, kako je tada saopćeno, sumnje u izborne prevare tokom izbornog procesa u tom gradu.

Konkretno, uhapšeni su zbog sumnje da su ukrali identitet više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su, potom, fiktivno prijavili u Srbiji za glasanje putem pošte. Sve je to urađeno kako bi se osigurali glasovi za Mladena Grujičića u utrci za načelnika, kao i za SDP čiji je nosilac liste bio Bektić.

VEZANI TEKST - Malverzacije u Srebrenici: O istrazi svi šute, je li hapšenje Bege Bektića bilo samo predstava za javnost?

Nakon policijskog zadržavanja od 24 sata u prostorijama SIPA-a, trojac je pušten na slobodu, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje vodi postupak, za njih nije tražilo određivanje nikakvih mjera.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine od tada ni riječi o ovom predmetu.

Iako je Faktor u proteklih sedam mjeseci uputio više upita prema Tužilaštvu BiH sa zahtjevom da nam odgovore šta je u međuvremenu poduzimano u ovom predmetu, iz te pravosudne institucije nismo dobili ni poslovnični odgovor da je "istraga u toku", pa se opravdano postavlja pitanje da li se ikakva istraga ovog slučaja uopće vodi.

U međuvremenu je, kako smo saznali, SNSD-ov načelnik Srebrenice Mladen Grujičić imenovao Begu Bektića za svog "savjetnika za društvene djelatnosti i javni servis", mimo volje predstavnika probosanskih stranaka, koji čine dio koalicije u Općinskom vijeću Srebrenice.

Zanimljivo je i to što je Grujičić Bektića postavio za savjetnika za društvene djelatnosti i javni servis, iako u općinskoj administraciji postoji kompletno Odjeljenje zaduženo upravo za ta pitanja, a na čije čelo je imenovan Adem Mehmedović na prijedlog probosanskih stranaka.

Alija Tabaković, predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica i šef kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, koji je bio Grujičićev protivkandidat na Lokalnim izborima 2020. godine, kaže za Faktor da ovo sasvim jasno govori zbog čega je Bektić u izbornom procesu radio za Mladena Grujičića.

- Sad se uklonila ta fama, jasno je da ga je na taj način Grujičić nagradio za njegov angažman tokom predizbornog procesa zbog kojeg je i privođen - kaže Tabaković.

Na naše pitanje da li će na ovaj Grujičićev potez reagirati iz Inicijative "Moja Adresa: Srebrenica" Tabaković kaže da se tu ništa ne može učiniti budući da općinski načelnik po zakonu ima pravo da imenuje svoje savjetnike.

S obzirom na to da su predstavnici probosanskih stranaka prilikom formiranja vlasti jasno naglasili da se Bektić ne može računati u kvotu koja pripada Bošnjacima, Grujičić je očigledno našao drugi način da mu se oduži.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga