Četiri prioriteta

Vlada Federacije BiH predstavila Strategiju razvoja turizma do 2027. godine

FOTO: Fena

Federalni premijer Fadil Novalić i ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas su na Svjetski dan turizma predstavili Strategiju razvoja turizma Federacije za period 2022. do 2027. godine.

Definirana su četiri prioriteta: razvoj turističkih proizvoda, destinacijskog marketinga, ljudskih resursa i unapređenje poticajnog okruženja za razvoj održivog turizma.

- Ovom prilikom čestitam svim akterima na vrijedno urađenom poslu – izradi strategije. Čestitam ekipi iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kao i svim partnerima na nivou Federacije i svih kantona te USAID-u, turističkim zajednicama, gradovima, općinama i svima koji su doprinijeli da ovaj projekat ugleda svjetlo dana. Ovo je strateška platforma za usmjeravanje naših bogatih turističkih potencijala i izuzetno je to važna karika u lancu uspostave što jačeg i funkcionalnijeg generatora razvoja turizma, a samim tim i privrede BiH – izjavio je premijer Novalić.

Kaže da je Strategija razvoja turizma još jedan doprinos nastavku podrške turističkom poduzetništvu u Federaciji BiH.

- Strategijom smo za 2023. godinu predvidjeli izdvajanje pet miliona maraka, a u 2024. godini čak sedam miliona maraka za jačanje turističkih potencijala i promociju naših destinacija i atrakcija – dodao je Novalić.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo naglasila je da danas slavimo Svjetski dan turizma pod sloganom "Preispitivanje turizma".

- Slogan odgovara situaciji u kojoj se nalazi turizam, koji je bio pogođen najviše u doba korone, ali hrabrim putevima Vlade Federacije BiH podržali smo turizam. Podržali smo ga da se obnovi i da krene naprijed u ovom periodu postkorone sa 30 miliona KM. Novo promišljanje o turizmu dobilo smo iz lekcija iz doba korone i počeli smo koristiti nove tehnologije i vidjeli smo prednosti korištenja tih novih tehnologija i komunikacija. Upravo je to jedna od stvari koju smo uključili u našu Strategiju razvoja turizma FBiH – navela je Đapo.

Kao prioritet u turizmu vidi razvoj turističkih proizvoda, zatim ljudskih resursa kao jedan od osnovnih prioriteta jer su najvažniji resursi u svakoj grani, a pogotovo u turizmu - ljudski resursi.

- Također, prioritet je klima za investiranje. Dakle, na današnji dan kada slavimo Svjetski dan turizma mi smo prezentirali Strategiju koju je prihvatila Vlada FBiH i ostalo je još da je usvoje oba doma Parlamenta Federacije BiH – poručila je Đapo.

Na prezentaciji Strategije prisustvovao je i predsjednik Udruženja turističkih privrednika u BiH Senad Halilović, koji je naveo da očekuje da će u ovoj godini biti dostignuto od 1,8 - 2 miliona noćenja.

- Sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, te turističkim zajednicama zalagat ćemo se da uvedemo što više praktičnog rada u srednje turističke škole i da se taj rad plati kroz stipendije putem turističkih zajednica i resornog ministarstva. Ukoliko budemo imali kvalitetnu radnu snagu spasit ćemo turizam, koji će donijeti mnogo benefita našoj državi – zaključio je Halilović.

Svake godine se 27. septembra pod okriljem Svjetske turističke organizacije UN-a širom svijeta obilježava Svjetski dan turizma. Ovaj dan obilježava se kako bi se jačala svijest o društveni, kulturnim, političkim i ekonomskim vrijednostima turizma, te dao doprinos ostvarenju održivih razvojnih ciljeva. 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga