Fešta u Mostaru

Baklje i vatromet na 40. rođendanu Red Armyja

FOTO: Instagram/mostar forever

Navijačka grupa Red Army danas obilježava 40. godina postojanja, a Rođeni su se potrudili da Mostar danas bude u njihovom znaku.

Centralna proslava održana je na Starom mostu, gdje su iskorištena pirotehnička sredstva, a sve je "začinio" vatromet.

Klub navijača Red Army danas je polaganjem cvijeća odao počast svim članovima grupe i navijačima Veleža koji više nisu među živima.

Prvog aprila 1981. godine Velež je na svome terenu igrao polufinale Kupa maršala Tita protiv Budućnosti i na kraju slavio prolaz u finale pobjedom 2:1. Oba gola dao je Vahid Halilhodžić. Tada su se navijači odlučili malo bolje organizovati, kako bi što više raje putovalo u Beograd na finalnu utakmicu protiv Željezničara. Bilo je to drugo finale Veleža u Kupu, nakon 1958. godine, kada je Crvena zvezda bila bolja rezultatom 4:0.

Prvo ime navijača bilo je Crveni Šejtani. Karavane autobusa, automobila i dva specijalna voza za Beograd dovelo je oko 10.000 Mostaraca na finalnu utakmicu. Na kraju, Velež je slavio rezultatom 3:2, sa dva gola Vahida Halilhodžića, a treći je dodao Okuka. Za Željezničar je oba gola sa penala dao Mehmed Meša Baždarević. Tako je Velež postao prvi bosanskohercegovački klub sa osvojenim Kupom maršala Tita. Klanjalo se Vahidu na Terazijama, a doček u Mostaru je bio nezaboravan.

 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga