Tumačenje HMS-a

Borjana Krišto ima plebiscitarnu podršku hrvatskih birača, tražiti da se poništi izbor Komšića

FOTO: Muhidin Živojević

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH sinoć donijela Odluku o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine, hms.ba, portal blizak HDZ-u Dragana Čovića, na svoj način protumačio je rezultate za Predsjeništvo BiH.

Kandidatkinja HNS-a Borjana Krišto dobila je plebiscitarnu podršku hrvatskih birača za članicu Predsjedništva BiH, tumači hms.ba, osvojivši 180.255 glasova, dok je Željko Komšić dobio 227.540 "predominantno bošnjačkih glasova".

Stranke HNS BiH najavile su kako će tražiti poništavanje njegova izbora za hrvatskog člana Predsjedništva kao protuustavnog jer ga nisu izabrali oni kojeg po Ustavu treba predstavljati u Predsjedništvu BiH, podsjeća HMS.

Na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda najviše glasova je dobio Željko Komšić (DF) 227.540, dok je Borjana Krišto (HDZ) osvojila 180.255 glasova.

Na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH pobjedila je Željka Cvijanović (SNSD) sa osvojenih 327.720 glasova, ispred Mirka Šarovića (SDS) s 224.912 glasova i Vojina Mijatovića (Ujedinjeni za slobodnu BiH) sa 38.655 glasova.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga