Vrijeme je da se digne glas

Bosanska akademija nauka i umjetnosti: Zaustaviti kontinuirano urušavanje BiH

FOTO: FENA

Bosanska akademija nauka i umjetnosti "Kulin ban" poziva sve političke predstavnike u Bosni i Hercegovini, međunarodne organizacije, ambasade, međunarodnu zajednicu, nevladine organizacije, intelektualce i sve one koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju jedinu i istinsku domovinu, da se probude i da svako u skladu sa svojim kapacitetom digne glas protiv bezobraznog urušavanja Bosne i Hercegovine.

- Od Dejtona koji je zaustavio rat, ali svojim rješenjima nije donio kvalitetan i održiv mir Bosna i Hercegovina je u najvećoj opasnosti. Ista ona politika Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koja je dovela do rata u Bosni i Hercegovini i zbog koje je ovaj kormilarski dvojac pravosnažno presuđen na doživotnu kaznu zatvora, te gotovo cijeli politički i vojni vrh presuđen na kazne dugogodišnjeg zatvora za brojne ratne zločine uključujući i genocid u i oko Srebrenice, danas je na sceni oličena u političkoj aktivnosti Milorada Dodika i njegovih pristalica - naglasili su iz Akademije u saopćenju.

Velikosrpska politika

Podsjećaju da je, nakon što je velikosrpska politika u namjeri da razbije Bosnu i Hercegovinu izvršila strašne zločine, masovna ubijanja, silovanja, mučenja i progone nesrpskog, a najviše bošnjačkog stanovništva, spriječena da ostvari svoj cilj najviše zahvaljujući Armiji Bosne i Hercegovine, ali mora se priznati i vazdušnom djelovanju NATO pakta krajem avgusta i početkom septembra 1995. godine, u Dejtonu je 21. novembra Mirovnim sporazumom okončan rat u Bosni i Hercegovini koji je kasnije 14. decembra potpisan u Parizu.

- Ali taj sporazum sa svojim rješenjima nije omogućio razvoj Bosne i Hercegovine kao normalne i funkcionalne države. Istim osnim snagama koji ratom nisu uspjeli razbiti Bosnu i Hercegovinu omogućio je da to u miru rade destabilizirajući Bosnu i Hercegovinu na svakom koraku. Najava Milorada Dodika da će ukinuti suglasnost na formiranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i na formiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća te da će sve ono što su visoki predstavnici dali u nadležnost Bosni i Hercegovini vratiti u nadležnost entitetu Republika srpska je do sada najozbiljniji udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine koji se ne smije dozvoliti - istakli su.

Potrebno je, dodaju, objasniti da sve nadležnosti koje su visoki predstavnici dali Bosni i Hercegovini pored deset taksativno navedenih državnih nadležnosti su date na osnovu odredbe Ustava Bosne i Hercegovine o dodatnim nadležnostima.

- Odredba člana 3. Ustava Bosne i Hercegovine se odnosi na nadležnosti države Bosne i Hercegovine. Član 1. stav 1. govori o deset takstativno navedenih nadležnosti, ali ista odredba člana 3. u stavu 5. govori o dodatnim nadležnostima koje također pripadaju Bosni i Hercegovini. U odredbi o dodatnim nadležnostima stoj da će Bosna i Hercegovina preuzeti nadležnost u onim stvarima u kojima se o tome postigne saglasnost entiteta; stvarima koje su predviđene u Aneksima 5 - 8 Opšteg okvirnog sporazuma, ili koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, u skladu s podjelom nadležnosti među institucijama Bosne i Hercegovine. Dodatne institucije mogu biti uspostavljene prema potrebi za vršenje ovih nadležnosti - kazali su.

Tvrde da je visoki predstavnik osoba koja može dati tumačenje, šta je to potrebno dati u nadležnost BiH da bi se ispunio sadržaj ove odredbe te da je visoki predstavnik je ustanovljen Aneksom 10, gdje jasno i nedvosmisleno stoji da je on konačni tumač civilnog dijela Daytonskog sporazuma, dakle svega osim Aneksa 1 koji se odnosi na vojnu implementaciju.

- Milorad Dodik hoće da ukine te nadležnosti, na koje je pored ostalog data i saglasnost Republike srpske ponašajući se kao da ova izuzetno važna ustavna odredba o dodatnim nadležnostima koja čini slovo Dejtona ne postoji. Izjava Dodika da će u Narodnoj skupštini Republike srpske pokrenuti vraćanje svih nadležnosti koje su visoki predstavnici prenijeli na Bosnu i Hercegovinu, a oni su to uradili koristeći ustavnu odredbu o dodatnim nadležnostima te da će se se u slučaju da u tome budu spriječeni aktivirati priča o mirnoj disoluciji što je ustvari naziv za raspad BiH, odnosno za izlazak RS-a iz Bosne i Hercegovine je najava državnog udara – istakli su.

Politička štetočina

Tvrde sa se ne može se više čekati i dozvoliti da jedna politička štetočina kao što je Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu uvede u novi rat.

- Ne možemo imati i mir u Bosni i Hercegovini i Milorada Dodika. Bosna i Hercegovina ne smije više biti taoc tog čovjeka - kazali su.

Članovi Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban" apeluju da visoki predstavnik, predstavnici zemalja članica Kontakt grupe koji su i svjedoci potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, međunarodna zajednica, a prije svih Ujedinjene nacije i Evropska unija moraju zaustaviti Hitlera iz Laktaša tako što će se Milorad Dodik kao predstavnik neonacizma hitno suspendovati iz politike do kraja života a time dati i signal upozorenja njegovim istomišljenicima.

- A naši politički predstavnici bez obzira kojoj stranci pripadaju, intelektualci, radnici, seljaci, studenti, borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, i svi oni kojima je Bosna i Hercegovina u srcu da moraju dići glas do neba da nas cijeli svijet čuje da ne damo našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu - saopćeno je iz Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban".

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga