Predsjedništvo BiH

Džaferović čestitao Dan Bošnjaka: Ovaj historijski događaj je imao presudan značaj za sudbinu našeg naroda

Šefik Džaferović
FOTO: Ajdin Cocalić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je čestitku povodom Dana Bošnjaka.

- Ovaj datum nas podsjeća na održavanje prvog Bošnjačkog sabora, 28. 9. 1993. godine, kada je naš narod vratio svoje historijsko ime i ime svog jezika. Bošnjaci nisu nastali tog dana, mi postojimo na ovom podneblju otkako je Bosne i Hercegovine, ali ovaj datum nas podsjeća na izuzetan historijski događaj, koji je imao presudan značaj za sudbinu našeg naroda - naveo je Džaferović, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Prije 29 godina, dodao je, u uvjetima agresije na BiH i borbe za goli opstanak, Bošnjaci su potvrdili svoj identitet, kao i svoju opredijeljenost da grade Bosnu i Hercegovinu, kao multietničku i cjelovitu državu koja pripada svim njenim zajednicama i ljudima.

- Danas je bošnjački narod u znatno boljem položaju, predstavljajući neizostavan faktor odlučivanja u BiH ali i cijelom regionu. Svejedno, Bošnjaci se još uvijek suočavaju sa brojnim izazovima, od kojih su najveći pritisci i diskriminacija kojima su izloženi zbog svog identiteta, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u susjednim državama. Na ovaj datum, potvrdimo svoju opredijeljenost za izgradnju inkluzivnog i demokratskog društva u kojem niko, pa ni bošnjački narod, neće biti diskriminisan zbog svog identiteta - kazao je Džaferović i dodao:

- Kao sastavni dio bosanskohercegovačkog, regionalnog, evropskog i šireg međunarodnog mozaika, Bošnjaci su samosvojan narod i tako će i ostati. Bošnjačkom narodu u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori čestitam 28. septembar – Dan Bošnjaka.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga