Nakon Kongresa

Džaferović čestitao Xi Jinpingu na reizboru za generalnog sekretara KP Kine

FOTO: AA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio čestitao je predsjedniku Narodne Republike Kine Xi Jinpingu na reizboru na poziciji generalnog sekretara Komunističke partije NR Kine.

Džaferović je naveo da Bosna i Hercegovina i Narodna Republika Kina imaju dobre i prijateljske odnose, koji su unaprijeđeni za vrijeme Xijevog prethodnog mandata.

Istakao je da je Bosna i Hercegovina država koja se nalazi na euroatlantskom putu, ali istovremeno želi i ima interes da razvija dobre i korektne odnose sa ostatkom svijeta, što uključuje i NR Kinu kao izrazito važnu državu za Bosnu i Hercegovinu.

Džaferović je podsjetio da je ove godine obilježeno 30 godina od učlanjenja Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije, a posebnu pažnju pažnju u tom kontekstu zaslužuje činjenica da je NR Kina bila među državama koje su 22. maja 1992. glasale za učlanjenje BiH, kao nezavisne zemlje, u UN.

Izrazio je uvjerenje da će naše dvije države nastaviti sa naporima koji garantuju stabilne i dobre odnose, na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja, te u skladu sa utvrđenim pravilima iz Povelje UN-a i akata kojima smo definisali naše bilateralne odnose.

Džaferović je poručio da je u ovom izuzetno ozbiljnom geopolitičkom i historijskom trenutku, ogromna odgovornost na političkim liderima širom svijeta a naročito najuticajnim članicama međunarodne zajednice, kakva NR Kina jeste, da posvećeno rade na jačanju stabilnosti i osiguranju mira.

- Želim Vam svako dobro, i da kineskom narodu osigurate mir i napredak, kao i da doprinesete sveukupnim međunarodnim naporima u ostvarivanju mira i napretka u svijetu - napisao je Džaferović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga