Učestvuju 43 zemlje

Džaferović s evropskim liderima u Pragu: Prvi sastanak Evropske političke zajednice

FOTO: Anadolu Agency

U Pragu, glavnom gradu Češke, održava se prvi sastanak Evropske političke zajednice (AST), javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku, na koji su pozvane 44 evropske zemlje 43 učestvuju na nivou lidera. Bosnu i Hercegovinu predstavlja član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Danska premijerka Mette Frederiksen, kako je saopćeno, nije u mogućnosti prisustvovati sastanku zbog ranije preuzetih obaveza.

Uz 27 zemalja Evropske unije (EU), na sastanak, koji se održava na prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, pozvano je 17 zemalja evropskog kontinenta. Turku predstavlja predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Na sastanak nisu pozvane samo Rusija i Bjelorusija.

Samit Evropske političke zajednice donosi poruku evropskog jedinstva, započinje strateške rasprave koje ranije nisu postojale, kazao je prije početka francuski predsjednik Macron.

- Dijelimo isto mjesto, često istu historiju i posvećenost pisanju iste historije - rekao je francuski presjednik Macron, objašnjavajući cilj Evropske političke zajednice.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda nazvao je samit Evropske političke zajednice "Ujedinjenim evropskim narodima", izražavajući nadu u pronalaženje zajedničkog stava o podršci Ukrajini.

Tokom današnjeg sastanka, na kojem se očekuje rasprava o posljedicama rata u Ukrajini, bit će održane sesije o miru i sigurnosti, energetici, klimi i ekonomiji. Također je planirano da čelnici na sastanku održe niz bilateralnih susreta.

AST bi trebao funkcionirati kao forum za političke rasprave za evropske zemlje. Očekuje se da će na današnjem sastanku biti odlučeno hoće li se grupa transformirati u institucionalnu strukturu. Nije predviđena službena izjava ili odluka na kraju sastanka.

 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga