Važan samit

Džaferović u Pragu: Sazrela svijest da je približavanje EU način da se osnaži mir u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je da je samit Evropske političke zajednice u Pragu važan zbog toga što okuplja najširi okvir država evropskog kontinenta.

Šefik Džaferović je danas također učestvovao na samitu u Pragu, kojem su prisustvovali brojni evropski lideri.

- Značaj današnjeg samita u Pragu, kao i koncepta Evropske političke zajednice, jeste što učestvuje najširi okvir država evropskog kontinenta. Radi se o obliku okrupnjavanja u svrhu jedinstvenog odgovora na izazove, u kontekstu opće krize međunarodnih odnosa. Evidentno je da neki tradicionalni multilateralni okviri, kao što je Vijeće sigurnosti, ne mogu odgovoriti svim izazovima zbog blokada. Činjenicom da je danas okupljena zajednica, od Ujedinjenog Kraljevstva preko EU-a i Zapadnog Balkana do Turske, zapravo je poslana najsnažnija poruka - naveo je Džaferović u izjavi na društvenim mrežama.

Dodao je da je na bilateralnim sastancima istaknuo zabrinutosti zbog etničkih podjela u BiH.

- Jako je važno da je Bosna i Hercegovina učestvovala i da su potvrđeni stavovi BiH o Ukrajini, koji su usklađeni sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Također, istaknuo sam značaj nastavka evropske i euroatlantske perspektive BiH. Na bilateralnim sastancima istaknuo sam zabrinutost zbog etničkih podjela i tenzija koje je proizvelo nametanje Izbornog zakona - rekao je Džaferović.

Na kraju je naveo kako je približavanje BiH prema EU snažan način da se osnaži mir.

- Bosni i Hercegovini je potreban mir i stabilnost, zato je izuzetno važno da bude osiguran nastavak prisustva međunarodne vojne misije u BiH, kao i da BiH dobije kandidatski status. Uvjeren sam da je sazrela svijest da je približavanje BiH EU snažan način da se osnaži mir, te se može očekivati ubrzo da će Bosna i Hercegovini dobiti kandidatski status - poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Šefovi država i vlada iz 44 države, 27 članica Evropske unije i 17 drugih evropskih država, uključujući Tursku, Veliku Britaniju i Srbiju, učestvuju na samitu u Pragu čiji je domaćin češka vlada koja trenutno predsjedava Evropskim vijećem. Na sastanak nisu pozvane samo Rusija i Bjelorusija.

Samit Evropske političke zajednice donosi poruku evropskog jedinstva, započinje strateške rasprave koje ranije nisu postojale, kazao je prije početka francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Tokom današnjeg sastanka, na kojem se očekuje rasprava o posljedicama rata u Ukrajini, bit će održane sesije o miru i sigurnosti, energetici, klimi i ekonomiji. Također je planirano da čelnici na sastanku održe niz bilateralnih susreta.

Evropska politička zajednica bi trebala funkcionirati kao forum za političke rasprave za evropske zemlje. Očekuje se da će na današnjem sastanku biti odlučeno hoće li se grupa transformirati u institucionalnu strukturu.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga