open-navfaktor-logo
search
Objavio na Facebooku
Efendić: Zrak ima ugovor s renomiranim proizvođačem, Novalić i Džindić tražili stečajnog upravnika
Načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić (Stranka za Bosnu i Hercegovinu) je saopćio da je preduzeće Zrak, koje se nalazi u Novom Gradu, potpisalo ugovor sa, kako je naveo, evropskim renomiranim proizvođačem vojne opreme Hirtenberger.
27.12.2022. u 16:30
get url
text

VEZANI TEKST - Sindikalac Kominlija: Uprava Zraka neće više ući u preduzeće

- Dok su uprava i inžinjeri, pa i uposlenici firme Zrak očajnički radili sve da se ispune uslovi za potpisivanje ovog ugovora, dvojac na čelu Federacije BiH (Novalić i Džindić) okolo su hodali i tražili stečajnog upravnika za firmu Zrak. To je nažalost bio njihov doprinos, i da stvar bude gora, izgleda da su ga našli. Prema informacijama koje imam, već je određena osoba za predstečajni postupak sa rokom od mjesec dana da predloži odluku o stečaju za firmu Zrak – napisao je na svom profilu na Facebooku Efendić.

Efendić je istakao  da kada se ugledalo svjetlo na kraju tunela, neko se dobro potrudio da ga ugasi.

- Osim ugovora sa austrijskom firmom, naziru se još dva inostrana ugovora za Zrak. Prosto je nevjerovatno da u Vladi i nadležnom ministarstvu nisu u stanju barem iz dobiti ostalih firmi namjenske industrije izdvojiti mali dio sredstava i pomoći da Zrak stane na noge. Umjesto toga oni se trude da ga što prije pošalju u stečaj. Pozivam javno Vladu i nadležno ministarstvo da u narednih mjesec dana osiguraju način i sredstva da se spriječi stečaj i gašenje firme Zrak. Općina će po zahtjevu sindikata firme osigurati jednokratnu pomoć za uposlenike koji mjesecima nisu primili platu ali i dalje se bore da firma preživi. Ugovor koji je potpisan i ostali koji su u pripremi garantuju da firma Zrak može opstati i biti prosperitetna, ali joj treba malo majčinskog umjesto maćehinskog odnosa od strane vlasnika Vlade Federacije BiH – napisao je Efendić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.