U pratnji supruge

Erdogan glasao u Istanbulu: Neka izbori budu od koristi za cijelu državu i građane

FOTO: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u pratnji supruge Emine Erdogan u drugom krugu predsjedničkih izbora u toj zemlji glasao je na biralištu u Istanbulu.

Aktuelni predsjednik Erdogan, kandidat Narodnog saveza predvođenog Strankom pravde i razvoja (AK Parti), glasao je na biračkom mjestu u školi u istanbulskom distriktu Uskudar. 

Erdogan je nakon glasanja novinarima kazao da se prvi put u historiji turske demokratije održava drugi krug predsjedničkih izbora.

- U drugom krugu naravno nema stranaka. Postoje samo dva kandidata i zato vjerujem da će današnje glasanje biti obavljeno vrlo brzo - kazao je Erdogan te posebno pohvalio visoku izlaznost na izborima u Turskoj.

- U svijetu ne postoji država u kojoj izlaznost dostiže 90 posto. Turska je na najbolji način pokazala demokratsku zrelost izlaznošću do 90 posto. Vjerujem da će i danas biti isto tako - rekao je.

Erdogan je izrazio želju da izbori budu od koristi za cijelu državu i građane.

Birališta širom Turske otvorena su jutros u 8 sati po lokalnom vremenu (7 sati po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Više od 64 miliona građana Turske s pravom glasa, u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua. U drugom krugu izbora, pravo glasa imaće dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova. Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga