Zvanično

FIFA pokrenula disciplinski postupak protiv Srbije zbog "spornog transparenta o Kosovu"

FOTO: Twitter/Screenshot

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) u subotu je pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog isticanja političkog transparenta o nezavisnoj državi Kosovo u svlačionici prije utakmice s Brazilom na Svjetskom prvenstvu u Kataru, javlja Anadolu Agency (AA).

U svlačionici je istaknuta karta Srbije na kojoj je teritorij bivše pokrajine, koja je već skoro 15 godina samostalna država, uz slogan "Nema predaje", objavio je AP.

Društvenim mrežama kružile su fotografije transparenta okačenog iznad ormarića Miloša Veljkovića i Andrije Živkovića uoči poraza reprezentacije Srbije od 0:2 od Brazila u četvrtak u Kataru.

Fudbalski savez Kosova službeno se žalio FIFA-i, a kosovski ministar sporta Hajrulla Ceku opisao je sliku kao korištenje Svjetskog prvenstva za promicanje "poruka punih mržnje".

FIFA se pozvala na svoj disciplinski kodeks koji se odnosi na nedolično ponašanje uključujući "uvredljive geste, znakove ili jezik" i "korištenje sportskog događaja za demonstriranja nesportske prirode".

Iz FIFA-e nisu najavili kada bi trebala biti izrečena presuda, a Srbija sljedeću utakmicu na Mundijalu igra u ponedjeljak protiv Kameruna.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga