open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Fino im je Zahiragić govorio: Sjetit ćete me se kad svi reformski procesi budu onemogućeni zbog grešaka u koracima
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prije dva dana je završena nakon što je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto povukao sve tačke dnevnog reda.
15.04.2022. u 07:51
get url
text

Forto je to učinio nakon što su većinu u Skupštini KS zastupnici SDA upozorili na presudu Ustavnog suda, a koja se odnosi na Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo jer, kako se navodi u presudi Ustavnog suda, nije u skladu sa Ustavom FBiH jer postupak njegovog donošenja nije proveden u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS.

Još prilikom donošenja Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić je skretao pažnju da bi se to moglo problematizirati ukoliko Ustavni sud odluči da donošenje zakona nije u skladu sa Ustavom.

- Ovdje imamo na snazi jedno sistemsko, kontinuirano, neću da koristim teže riječi, rušenje ustavnog, pravnog sistema u KS. Zašto, zato što se nekom žurilo mjesec dana na početku same Vlade. Ja sam tada kazao, možda ćete se sjetiti, citirao sam Bogišića i neke druge pravnike iz Rimskog prava koji govore na tragu toga, bilo je tu i kolokvijalnih izreka, što se "rodi grbavo, grbavo i ostaje". Dakle, vi ste krenuli tada proceduru grbavo, uvjetno rečeno – kazao je na toj sjednici Zahiragić, te nastavio:

- Danas sa ovim tekstom zakona i sa ovakvim, usudit ću se reći, vrlo lošim pokušajem prevazilaženja i izigravanja pravnog poretka i presude potencijalne Ustavnog suda, samo se potvrđuje da sve ovo grbavo će do kraja biti grbavo i nažalost ukoliko budete insistirali, a ja zaista uprkos činjenici da smo na drugim političkim stranama, to ne želim. Ova Vlada će radi tih formalnih razloga, eventualno radi bahatosti, određene samovolje političkih lidera koji insistiraju kada pogrešno krenu, ne znaju se vratiti na pravi put, nego do kraja idu i pokušavaju probiti sve zidove svoje sujete, vi ćete biti označeni kao najgora Vlada. Vidjet ćete. Nećete raditi mjesec dana u kontinuitetu bez problema ovakve vrste.

Kazao je da je puno problema u KS, u zdravstvu, obrazovanju i drugim sferama.

- Sjetit ćete me se za godinu, godinu i po, kada svi reformski procesi koje ste najavljivali budu onemogućeni zbog grešaka u koracima. S tim u vezi, predlažem i premijeru Edinu Forti i predsjedavajućem Elvedinu Okeriću da ovaj zakon ipak povuku, da ga na narednoj sjednici sa svim ovim diskusijama, ako treba učestvovat ćemo i ja i kolega Mahir i Jasmina i čitav Klub SDA, ako treba i Savjet SDA će učestvovati da napravimo jedan tekst zakona koji neće biti problematičan, da kroz javnu raspravu najkraću moguću raspišemo rokove, da donesemo zakon koji će omogućiti funkcionisanje sistema u KS, a onda da vi imate priliku pokazati koliko znate ili koliko ne znate raditi – zaključio je tada Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.