Kako se riješiti uglja

Hadžiahmetović: Energija za zagrijavanje stanova u Sarajevu dobijat će se iz vode

U Kantonu Sarajevo predstavljanja Strategije za ograničenje korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva. Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, obećao je da će Vlada KS građanima osigurati alternativno gorivo za iduću sezonu ukoliko dođe do nestašice plina.

Ministar Hadžiahmetović je rekao da grad Sarajevo počiva na vodi i treba to iskoristiti na najbolji način, kako bi dobili jeftinu energiju, sve zemlje Evropske unije, rade na osiguranju takozvane zelene energije (sunčeva energija, energija iz biomase,  geotermalne i tehničke vode/vode za piće).

- U saradnji sa Evropskom bankom za razvoj (EBRD) završili smo studiju koju je radila firma iz Danske, a u kojoj su prepoznati resursi u Kantonu Sarajevo na bazi vode. Dokazano je da je Sarajevo bogato vodom i da se godišnje proizvede oko 140 miliona kubika vode. Procijenjene su različite kategorije izvora topline uključujući: geotermalnu energiju na Ilidži, rekuperacija otpadne toplote iz tople vode ispuštene u rijeku Željeznicu iz hotela Hollywood na Ilidži, korištenje vode za piće iz rezervoara za vodu Mojmilo, korištenje energije iz rijeka Miljacke i Željeznice, rekuperacija otpadne toplote iz kanalizacionih kolektora i korištenje prečišćene vode iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz Butila u Sarajevu - kaže Hadžiahmetović.

Namjera je da se prvo krene sa testnim projektima u općini Vogošća za što je predviđena investicija oko četiri miliona maraka. Ministar Hadžiahmetović kaže da bi Vlada osigurala sredstva iz budžeta, ili uz pomoć EBRD-a, ili po sistemu javno-privatnog partnerstva sa firmom koja bi bila izabrana putem javne nabavke.

- Ova vrsta zagrijavanja je ekološki najprihvatljiviji model jer nema zagađenja uopće. Voda sa Peračkog vrela čiji je kapacitet u prosjeku 120 litara u sekundi preko toplotnih pumpi zagrijavala bi vodu u kotlovnici koja se nalazi u krugu vogošćanskog PRETIS-a, a potom bi ista voda bila odvedena do rezervoara iz kojeg se vodom snabdjevaju građani općine Vogošca. Nećemo stići to realizirati do grijne sezone, ali neovisno o ovome, postojeća kotlovnica će osigurati grijanje za općinu Vogošća na mazut. Eventualno uključivanje toplotne energije iz toplotnih pumpi u sistem grijanja može se ostvariti i u vrijeme grijne sezone - pojašnjava Hadžiahmetović. 

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici početkom juna donijela Odluku kojom će Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo da izvrši dopunu raspoloživih rezervoara i lokacija na kojima se mogu smjestiti goriva, prije svega mazutom i lož uljem.

Kantonalno javno komunalno preduzeće Toplane Sarajevo imaju obavezu da osiguraju dovoljne količine alternativnih goriva za nesmetan rad postojećih kotlovnica u slučaju da dođe do nestašice prirodnog gasa. Toplane su već izvršile jednu nabavku navedenih energenata, a druga nabavka je u toku.

Sarajevogas ima obećanje Energoinvesta da će za narednu grijnu sezonu na raspolaganju biti dovoljne količine prirodnog gasa, ali da će cijena biti uvećana u odnosu na postojeću.

- Kao nadležno Ministarstvo sugerisat ćemo Vladi da se ta cijena u grijnoj sezoni subvencionira i da bude prihvatljiva za građane. Posebno ćemo insistirati da se subvencija odnosi na socijalne kategorije društva koje nisu u situaciji da plaćaju uvećane cijene prirodnog gasa - zaključio je Enver Hadžiahmetović.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga