open-navfaktor-logo
search
Kako se riješiti uglja
Hadžiahmetović: Energija za zagrijavanje stanova u Sarajevu dobijat će se iz vode
U Kantonu Sarajevo predstavljanja Strategije za ograničenje korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva. Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, obećao je da će Vlada KS građanima osigurati alternativno gorivo za iduću sezonu ukoliko dođe do nestašice plina.
11.06.2022. u 21:42
get url
text
Enver Hadžiahmetović

Ministar Hadžiahmetović je rekao da grad Sarajevo počiva na vodi i treba to iskoristiti na najbolji način, kako bi dobili jeftinu energiju, sve zemlje Evropske unije, rade na osiguranju takozvane zelene energije (sunčeva energija, energija iz biomase,  geotermalne i tehničke vode/vode za piće).

- U saradnji sa Evropskom bankom za razvoj (EBRD) završili smo studiju koju je radila firma iz Danske, a u kojoj su prepoznati resursi u Kantonu Sarajevo na bazi vode. Dokazano je da je Sarajevo bogato vodom i da se godišnje proizvede oko 140 miliona kubika vode. Procijenjene su različite kategorije izvora topline uključujući: geotermalnu energiju na Ilidži, rekuperacija otpadne toplote iz tople vode ispuštene u rijeku Željeznicu iz hotela Hollywood na Ilidži, korištenje vode za piće iz rezervoara za vodu Mojmilo, korištenje energije iz rijeka Miljacke i Željeznice, rekuperacija otpadne toplote iz kanalizacionih kolektora i korištenje prečišćene vode iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz Butila u Sarajevu - kaže Hadžiahmetović.

Namjera je da se prvo krene sa testnim projektima u općini Vogošća za što je predviđena investicija oko četiri miliona maraka. Ministar Hadžiahmetović kaže da bi Vlada osigurala sredstva iz budžeta, ili uz pomoć EBRD-a, ili po sistemu javno-privatnog partnerstva sa firmom koja bi bila izabrana putem javne nabavke.

- Ova vrsta zagrijavanja je ekološki najprihvatljiviji model jer nema zagađenja uopće. Voda sa Peračkog vrela čiji je kapacitet u prosjeku 120 litara u sekundi preko toplotnih pumpi zagrijavala bi vodu u kotlovnici koja se nalazi u krugu vogošćanskog PRETIS-a, a potom bi ista voda bila odvedena do rezervoara iz kojeg se vodom snabdjevaju građani općine Vogošca. Nećemo stići to realizirati do grijne sezone, ali neovisno o ovome, postojeća kotlovnica će osigurati grijanje za općinu Vogošća na mazut. Eventualno uključivanje toplotne energije iz toplotnih pumpi u sistem grijanja može se ostvariti i u vrijeme grijne sezone - pojašnjava Hadžiahmetović. 

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici početkom juna donijela Odluku kojom će Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo da izvrši dopunu raspoloživih rezervoara i lokacija na kojima se mogu smjestiti goriva, prije svega mazutom i lož uljem.

Kantonalno javno komunalno preduzeće Toplane Sarajevo imaju obavezu da osiguraju dovoljne količine alternativnih goriva za nesmetan rad postojećih kotlovnica u slučaju da dođe do nestašice prirodnog gasa. Toplane su već izvršile jednu nabavku navedenih energenata, a druga nabavka je u toku.

Sarajevogas ima obećanje Energoinvesta da će za narednu grijnu sezonu na raspolaganju biti dovoljne količine prirodnog gasa, ali da će cijena biti uvećana u odnosu na postojeću.

- Kao nadležno Ministarstvo sugerisat ćemo Vladi da se ta cijena u grijnoj sezoni subvencionira i da bude prihvatljiva za građane. Posebno ćemo insistirati da se subvencija odnosi na socijalne kategorije društva koje nisu u situaciji da plaćaju uvećane cijene prirodnog gasa - zaključio je Enver Hadžiahmetović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.