open-navfaktor-logo
search
Opet ključa u Vodovodu
Hadžiahmetović: U ViK se vraćam 6. novembra, oni koji su me smijenili, odgovarat će
Općinski sud u Sarajevu donio je odluku kojom je naloženo da se Enver Hadžiahmetović, smijenjeni direktor Vodovda i kanalizacija u Sarajevu, vrati na prijašnju funkciju u roku od tri dana, te da mu se omogući nesmetano obavljanje poslova direktora na osnovu ugovora koji je sklopljen prije godinu.
30.10.2020. u 09:45
get url
text

Rok istječe sutra (petak), a Hadžiahmetović je u izolaciji zbog koronavirusa i u direktorsku fotelju, kaže, vraća se 6. novembra, jer tako piše u Rješenju suda.

Šta će se desiti sa poslovanjem Vodovoda i kanalizacije (ViK), jer u sudskom registru kao potpisnik upisan je još aktuelni v. d. direktora ViK-a Adnan Hodžić.

- Sudska odluka mora se izvršiti i s time se ne igra i u roku tri dana koje je donio Nadzorni odbor ViK-a moraju se poništiti. Ja sam bio upisan u sudski registar i onda su me ispisali. Sada će morati ponovo upisati mene u sudski registar. Sve se vraća na stanje sa ugovorom od 28. oktobra 2019. godine kada sam počeo obavljati funkciju direktora. Kada su mene smjenili, ViK je ostao bez odgovorne osobe 15 dana. Šta će se desiti oko toga, neka odgovara onaj koji je uradio nezakonitu moju smjenu. To su uradili nezakonito i zbog toga trebaju da snose odgovornost – kaže Hadžiahmetović.

Dodaje da je podnio još dvije tužbe protiv ViK-a i krivične prijave "protiv svih". Samim tim što je sud presudio da sam ja odgovorna osoba ponovo u ViK-u, sve se vraća na pređašne stanje.

- Zakon je iznad svih i ja nemam veze s politikom. Ovdje su u pitanju određene procedure pojedinaca koje su izašle iz "ausvinkla". To nema veze ni sa jednom strankom, u pitanju su kriminalci – zaključuje Hadžiahmetović.

Direktore svih firmi imenuju stranke na vlasti, a također i smjenjuju one koje oni nisu imenovali. To se desilo i ovoga puta zbog promjene vlasti u Kantonu Sarajevo. Hadžiahmetović je smijenjen sa pozicije generalnog direktora ViK-a krajem septembra 2020. godine, a on je tada najavio da će tražiti pravni lijek za ovakvu odluku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.