Odbrambeni sistem

Helez i Banožić u Zagrebu dogovorili saradnju dva ministarstva  

FOTO: MOBiH

U okviru današnje zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez imao je odvojeni sastanak sa ministrom odbrane Republike Hrvatske Marijom Banožićem, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Tokom sastanka, ministar Banožić je obavijestio kolegu Heleza da je Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske spremno pristupiti potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske i Vrhovne komande NATO-a za Evropu, s ciljem uspostavljanja razmjene podataka o situaciji u zračnom prostoru. Tokom 2019. godine, Ministarstvo odbrane BiH je dalo saglasnost nadležnoj Vrhovnoj komandi NATO-a za Evropu (SHAPE), ali je pandemija zaustavila ovu aktivnost.

Ministri Helez i Banožić su izrazili zadovoljstvo što je prošle sedmice u Sarajevu potpisan Bilateralni sporazum o saradnji MO BiH i MO RH za 2023. godinu, sa akcentom na školovanju kadeta, podoficira i oficira iz Oružanih snaga BiH na Akademiji u Republici Hrvatskoj.

Ministri su posebno razmatrali saradnju dvaju ministarstva na planu djelovanja u situacijama gašenja požara tokom ljetne sezone. U tom kontekstu, ministri su dogovorili da se pripremi sporazum o obuci pilota iz oružanih snaga BiH i Republike Hrvatske na postupcima gašenja požara u kojima se koriste helikopteri UH1 i UH2, a koje u svom sastavu imaju i Oružane snage BiH i Oružane snage Hrvatske.

Dodatnom obukom na višenamjenskim helikopterima UH2, Oružane snage BiH bi bile spreme da sa najsavremenijom dodatnom opremom na helikopteru UH2 samostalno gase požare u Bosni i Hercegovini, bez traženja pomoći zemalja iz okruženja.

Tokom sastanka izraženo je i očekivanje da će krajem septembra ove godine, ministar Banožić posjetiti Ministarstvo odbrane BiH, što će biti dodatni podsticaj Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama - navodi se u saopćenju MOBiH. 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga