Sastanak

Helez razovarao s Escobarom: SAD je dokazani prijatelj i strateški partner BiH

FOTO: MOBiH

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez, sa saradnicima, primio je danas zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske poslove Gabriela Escobara, saopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Ministar Helez se zahvalio gostima na posjeti, uz naglašenu zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama, koje su, kako je rekao, dokazani prijatelj i strateški partner Bosne i Hercegovine.

- Izuzetno cijenimo snažno i kontinuirano prisustvo SAD-a u cijeloj našoj regiji, kao i posvećenost stabilnosti i prosperitetu BiH - naglasio je ministar Helez.

Ministar je upoznao goste sa težišnim aktivnostima u odbrambenom resoru, imenovanju generalskog kora, zanavljanju vojnog personala i procesu rješavanja viškova neperspektivne pokretne i nepokretne vojne imovine.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o ratu u Ukrajini i njegovim posljedicama. Razgovaralo se i o važnim pitanjima od zajedničkog interesa za obje zemlje, a koje se tiču bilateralno-odbrambene saradnje, euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u međunarodnim aktivnostima.

Konstatovano je da je saradnja između dvije zemlje u oblasti odbrane na zavidnom nivou, te da postoje mogućnosti za njeno daljnje proširenje, kako u oblasti odbrane tako i u sferi zdravstva, privrede i šire.

- SAD u velikoj mjeri pomažu jačanje odbrambenih kapaciteta OS BiH. Posebno smo vam zahvalni za pomoć u oblasti obuke naših kadrova, u opremanju novim terenskim vozilima i helikopterima, podršku Bataljonskoj grupi lake pješadije, deminerskom bataljonu i Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) - rekao je ministar Helez.

Escobar je iskazao snažnu podršku Bosni i Hercegovini i reformskim procesima, kazavši da razumije složenost političkih okolnosti u BiH, ali da ga raduje činjica da državne institucije kontinuirano funkcionišu.

Naglasio je da su Sjedinjene Američke Države privržene Bosni i Hercegovini kroz razne vidove bilateralno-odbrambene saradnje, te da napredak u oblasti reforme odbrane može služiti kao primjer i svim drugim reformskim procesima. Također je istakao činjenicu da su pripadnici Oružanih snaga BiH i van granica Bosne i Hercegovine izuzetno cijenjeni i poštovani, te da stoje rame uz rame sa kolegama iz zemalja članica NATO-a.

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH prisustvovali su i zamjenici ministra odbrane Slaven Galić i Aleksandar Goganović, te ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy sa saradnicima.

Zamjenik ministra Goganović se također zahvalio na posjeti i posvećenosti Sjedinjenih Američkih Država kako Bosni i Hercegovini tako i odbrambenom resoru. Istakao je da su SAD najveći dokazani prijatelj i donator Ministarstvu odbrane BiH te da i dalje očekujemo njihovu podršku u očuvanju mira i stabilnosti i izgradnji bolje i evropske BiH. 

Zamjenik ministra Galić je ukazao na potrebu nastavka reformi u sektoru odbrane što će neminovno dovesti do poboljšanja stanja kako u oblasti odbrane tako i u društvu uopšteno.

Na kraju sastanka, ministar Helez se zahvalio Escobaru na nemjerljivoj podršci reformskim procesima, te je još jednom naglasio važnost strateškog partnerstva BiH i SAD-a, kao i podršci Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlantskim integracijama, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga